Contractul pentru Centura Sucevei, reziliat

La 6 ani de la încheierea contractului cu firma SCT, fostă Colas, pentru realizarea Centurii municipiului Suceava, CNADNR l-a reziliat, după ce constructorul nu a respectat nici cel de-al 3-lea termen de extensie, de 15 septembrie, a anunţat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava. Firma primise din partea premierului Victor Ponta o ultimă păsuire, după alte două prelungiri de termene neonorate.

CNADNR va trebui să găsească acum soluţia pentru finalizarea lucrărilor, iar actualul şef al CJ Suceava susţine că se va opta, cel mai probabil, pentru varianta execuţiei garanţiei.

O situaţie similară a fost şi în cazul modernizării DN18, a precizat Nechifor, pentru care a fost reziliat contractul aferent unui tronson, iar din execuţia garanţiei de bună execuţie se repară drumul.

Trei guverne, o centură

Contractul pentru şoseaua de centură a fost încheiat în 2008, în timpul Guvernului Tăriceanu (cu Ludovic Orban ministru al Transporturilor), iar execuţia lucrărilor ar fi trebuit încheiată în 12 iulie 2012.

Între timp a venit la putere Guvernul Boc, iar finanţarea a întârziat: în 2010 nu au fost alocaţi bani pentru începerea investiţiei, iar abia în iulie 2010 a fost atribuită suma de 9,5 milioane de lei pentru exproprierea terenurilor.

În februarie 2011, şeful de atunci al CJ, Gheorghe Flutur, anunţa că şoseaua de centură va fi terminată în acel an pe tronsonul Patrăuţi-Moară, dupa ce Compania de Drumuri Nationale (CNADNR) a virat 40 de milioane de lei (circa 1 milion de euro) pentru continuarea lucrărilor.

Nu ştim dacă Guvernul Ponta a finanţat lucrările în 2012 şi 2013. Cert este că firma constructoare a obţinut extensie în contract pentru primul tronson mai întâi pentru noiembrie 2013, apoi pentru iulie 2014 iar, în final, pentru 15 septembrie a.c..

Termenele lui Ponta şi Şova

Aflat în vizită electorală în Suceava, premierul Victor Ponta declara în urmă cu o lună că pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sucevei “sunt două variante, ambele proaste: una de reziliere a contractului cu firma care execută lucrarea sau continuarea lucrărilor cu această firmă”.

Ponta mai spunea că problema la şoseaua de centură a Sucevei nu vine de la Guvern, care a alocat fondurile necesare, ci de la constructor, care nu lucrează suficient de bine.

Lucrările la şoseaua de centură a municipiului Suceava au fost reluate în acest an abia la sfârşitul lunii mai, chiar în dimineaţa în care şantierul a fost inspectat de ministrul de atunci al Transporturilor, Dan Şova.

Nu a fost de bun augur, în ciuda ameninţărilor lui Şova că din iulie va aplica penalităţi dacă nu se finalizează lucrarea. El n-a mai apucat să se ţină de promisiune, deoarece a demisionat pentru a se ocupa de campania la prezidenţiale a lui Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.