Corlatean exclude rocada Morar-Kovesi

Titus Corlatean, ministrul Justitiei, exclude o posibila rocada intre Daniel Morar la Parchetul General si Laura Codruta Kovesi in fruntea DNA, asa cum se vehicula in presa, cel putin pana la venirea USL la guvernare. Mandatul lui Morar expira in august, iar al lui Codrutei Kovesi in octombrie, fara a mai putea fi innoite. Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, si-a exprimat in repetate randuri sustinerea fata de Daniel Morar si Laura Codruta Kovesi, insa ministrul Corlatean a spus duminica seara, la Realitatea TV, ca “faptul ca exista o exprimare publica este mai putin obisnuit”, dar  atunci cand le vor expira mandatele ”se vor gasi alti magistrati independenti in mod real” care sa-i inlocuiasca. El a afirmat ca asupra sefului DNA si a procurorului general exista unele ”suspiciuni de subordonari, de influente politice”, care ”pun sub semnul intrebarii credibilitatea justitiei”, fara insa  a accepta sa faca vreun comentariu pe fond.

Titus Corlatean a asigurat ca, la numirea noilor procuror general si sef DNA, se va consulta transparent cu corpul magistratilor, cu CSM, inainte de a face nominalizarile. “Vreau sa le spun cetatenilor ca exista multi magistrati de foarte buna calitate care-si fac datoria. Avem posibilitatea sa gasim solutii de magistrati foarte buni, integri si independenti fara sa ramanem blocati in aceasta discutie, aceiasi magistrati rotati pe functie”, a declarat el.

Solicitat sa comenteze si afirmatiile ambasadorului SUA Mark Gitenstein, care a sugerat eventuala rocada Laurei Codruta Kovesi cu Daniel Morar, ministrul Justitiei a afirmat ca stie “care-i pozitia a cel putin doi ambasadori importanti la Bucuresti” in ce priveste numirile la DNA si Parchetul General. Corlatean a punctat ca a discutat cu cei doi diplomati, care au ajuns sa-i dea dreptate.

Este atributul statului roman sa ia deciziile

El a insistat ca este atributul statului roman sa ia deciziile, chiar daca asculta ”colegial” si opiniile partenerilor externi. “Criteriile sunt mai importante decat dezbaterea aceasta in jurul unui nume precis. (…)  Suntem in parteneriate strategice, dar e atributul nostru sa facem aceste numiri si e firesc sa ne asumam aceasta responsabilitate”, a explicat Corlatean.

El a asigurat ca este o “tema falsa ca dorim sa schimbam ceva”, referindu-se la faptul ca MCV prevede “necesitatea stabilitatii institutiilor si legislatiei anticoruptie”. Ministrul a precizat ca “oamenii care conduc institutiile sunt importanti”.

”Plec de la un principiu pe care-l verific in momentul de fata, prin contactele cu magistratii, nu doar in Bucuresti, ci si in tara (…) Vreau sa cunosc cat mai multi dintre profesionistii de care am auzit. Sunt – si asta e un mesaj public pe care-l transmit pentru populatie – exista foarte multi magistrati de buna calitate si profesionisti in aceasta tara, contrar imaginii care s-a creat ani de zile (…) Avem posibilitatea sa gasim solutii de magistrati foarte buni profesional, integri si independenti, fara sa ramanem blocati in aceasta discutie a acelorasi magistrati rotati pe functii. E o chestiune de respect pentru breasla”, a subliniat el.

Mark Gitenstein: Misiune grea pentru cei ce vor veni, vor fi comparati cu antecesorii

In 18 mai, la TVR – emisiunea Plus Unu, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, aprecia ca ”indiferent cine va fi numit procuror general, integritatea si credibilitatea acelei persoane trebuie sa nu poata fi pusa la îndoiala”.

”Cred ca Daniel Morar este un astfel de om, dar daca nu va fi el cel numit, persoana numita trebuie sa aiba calitatile sale sau chiar mai multe, daca exista o astfel de persoana. Cred ca ar fi greu de gasit o persoana mai potrivita, dar trebuie sa existe consens ca acea persoana este la fel de buna ca Daniel Morar. Mi se pare o sarcina grea, dar va fi la fel de greu pentru oricine este numit, fiindca va fi comparat imediat cu Laura Codruta Kovesi si cu Daniel Morar”, a argumentat Gitenstein.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.