Corlatean: Ma gandesc daca fac propunerile de numiri la DNA inaintea Raportului de tara

Titus Corlatean, ministrul Justitiei, a declarat duminica, de Ziua Justitiei, ca va reflecta in zilele urmatoare daca va face propunerile de numiri in functii de conducere la DNA inainta raportului de tara ce va avea loc peste doua saptamani, intrucat in cazul unei reactii negative la nivel prezidential s-ar induce ideea unui nou conflict. El a spus ca au fost prelungite prin delegare, pe un termen determinat de 6 luni, mandatele adjunctilor sefului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), procurorii Laura Oprean si Carmen Galca, precum si cel al procurorului sef Doru Tulus, care au expirat in 29 iunie. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a precizat, la acelasi eveniment, ca a prelungit aceste mandate potrivit legii, in lipsa numirilor de catre organele abilitate. Amintim ca ea insasi are mandatul prelungit cu 6 luni, pana in octombrie, dar si seful DNA, Daniel Morar, pana la 26 august. Conform legii, ministrul Justitiei nu are atributii sa delege in functii magistratii.

Corlatean a tinut sa arate ca nu a fost informat de Kovesi despre prelungirea mandatelor, admitand insa ca totul s-a facut legal. “Mandatele respective (ale adjunctilor sefului DNA, n.r.) au expirat in mod obiectiv si exista teoretic aceasta posibilitate a prelungirii prin delegare a mandatelor pe un termen determinat. Ministrul Justitiei, care nu a fost informat oficial, formal, in legatura cu trecerea la prelungirea delegatiilor, desi dintr-un anumit punct de vedere putea sa fie predictibila aceasta chestiune, poate face si maine, si peste o saptamana propuneri, poate sa faca propuneri care dupa dezbaterea si avizul CSM sunt supuse confirmarii sau infirmarii de catre presedinte, care poate adopta decizii in dublu sens”, a explicat Corlatean.

Cu ochii pe aderarea la Schengen

El a amintit ca  “suntem cu doua saptamani inaintea unui raport important privind justitia in Romania” si ca este responsabil sa iesim bine la “inspectia” privind aderarea la Spatiul Schengen.

“O eventuala propunere astazi sau maine, intr-un context politic extrem de framantat, de agitat, care propunere eventual ar introduce un element de reactie negativa la nivel prezidential si practic ar induce ideea unui nou conflict suplimentar, cred ca o astfel de contradictie ar genera mai mult efecte nefavorabile si ar putea avea influenta asupra raportului din iulie. Mai mult decat atat, acel raport se leaga foarte mult de o decizie pe care Romania o astepta de mai bine de un an – aderarea la spatiul Schengen. Astfel incat, fara sa spun ca nu voi face propuneri, voi face, si le voi face pe baza respectarii criteriilor pe care le-am evocat, profesionalism, independenta, integritate”, a explicat Corlatean.

“Voi propune profesionisti”

“Maine pot sa fac aceste propuneri, si va asigur ca atunci cand voi face propuneri sunt oameni profesionisti, integri si oameni care isi asuma actul de independenta. Vreau insa sa evitam o noua batalie politica pe un subiect in care exista foarte multe interese si in tara si in strainatate”, a mai spus Corlatean.

El a precizat ca, in calitate de ministru, are datoria sa evite sa introduca actul de justitie “intr-un razboi suplimentar” inaintea Raportului de tara.

Ce prevede legea

Conform articolului 57, alineatele 7 si 8 din Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, “in interesul serviciului, procurorii pot fi delegati, cu acordul scris al acestora, inclusiv in functii de conducere, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioada de cel mult 6 luni”.

“Delegarea procurorilor poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, cel mult inca 6 luni”, mai prevede legea.

Kovesi: Se stia ca expira aceste functii

Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, a declarat ca, pana cand nu vor exista numiri pe functii de conducere la Ministerul Public (DNA sau la CSM), va face prelungiri pentru continuitate.

“Functia posturilor vacante in Ministerul Public este afisata pe site-ul institutiei, se stia de foarte mult timp ca expira aceste functii (n.r.- functii de conducere la DNA). De altfel, si la CSM am fost intrebata in multe randuri de ziaristi ce o sa fac. Pana nu exista o numire pe aceasta functie de conducere eu voi face prelungiri pentru continuitate, la fel cum am facut cu toate functiile din Ministerul Public. Nu este prima data cand procedez asa, este atributul exclusiv al procurorului general de a delega, nu-i atributul ministrului Justitiei, deci nu vad nicio problema”, a spus Kovesi, la Cercul Militar National, unde au loc manifestatii cu prilejul Zilei Justitiei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.