Creştere economică de 0,8%, potrivit Comisiei Europene

România va înregistra o creştere economică de numai 0,8% în acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politică şi un impact peste aşteptări al secetei, urmând ca anul următor avansul PIB să se accelereze la 2,2%, arată noile estimări ale Comisiei Europene (CE). În raportul din primăvară, Comisia prognoza un avans de 1,4% pentru România în acest an şi de 2,9% în 2013. Ulterior, în declaraţia comună a reprezentanţilor CE, FMI şi Băncii Mondiale după misiunea din vară a fost luată în calcul o creştere de aproximativ 1% a PIB în acest an, urmată de 2,5% anul următor. Pentru anul 2014, CE se aşteaptă la o creştere a PIB de 2,7%, potrivit prognozei economice de toamnă 2012-2014.

Comisia Europeană arată că principalul motor al creşterii economice rămâne cererea internă, care, din păcate este din ce în ce mai redusă.

“Creşterea economică pentru 2012 este estimată a fi relativ redusă, la circa 0,8%, cererea internă fiind principalul motor de creştere. Seceta severă din timpul verii, declinul încrederii consumatorilor şi dificultăţile în accesarea de fonduri UE indică o perspectivă negativă. Activitatea economică slabă este aşteptată să afecteze crerea de import, menţinând deficitul de cont curent stabil. “, se arată în raport.

Documentul arată că principalele riscuri pentru 2012 sunt „continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea crşte costurile de finanţare şi limita investiţiile, şi un impact peste aşteptări al secetei asupra agriculturii”.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru România creştere economică de 0,9% pentru acest an şi de 2,5% pentru anul următor.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este însă mai pesimistă, cu o prognoză de 0,5% pentru acest an şi 1,9% pentru 2013. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.