Creștere economică record la 9 luni

bani-lei-17-jean-mihaiEconomia a crescut în primele 9 luni ale anului cu 4,9% pe seria brută și cu 4,8% pe seria ajustată sezonier, față de perioada similară din 2015, potrivit datelor semnal publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Avansul Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0,6% în trimestrul III (T3), în termeni reali, raportat la T2.

Față de același trimestru din anul 2015, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 4,4% pe seria brută și cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.

“Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2016 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2015, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 7 octombrie 2016. Rezultatele pentru trimestrele I și II ale anului 2016, comparativ cu trimestrul precedent, nu s-au modificat”, precizează INS.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial, ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.