UPDATE! Crin Antonescu: “Nu mai candidez la Preşedinţie”. Ponta se codeşte şi el

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a anunţat astăzi că nu mai candidează la Preşedinţia României şi că va pune capăt şi interimatului pe care îl are la conducerea formațiunii sale politice. De cealaltă parte, premierul Victor Ponta se codeşte şi el să mai candideze din partea Alianţei PSD-UNPR-PC, după rezultatele slabe de la europarlamentare. A obţinut numai 37,6% din voturi (puţin peste 2 milioane), în loc de 42-43%, cu cât o creditau exit-poll-urile – inclusiv cel comandat de TVR, care s-a făcut de râs după închiderea urnelor, când a prezentat ca pe o mare victorie eşecul Puterii care, iată, trebuie să-şi găsească acum rapid un candidat care să obţină peste 5 milioane de voturi în toamnă.

“Anunţ intenţia de a nu candida la președinţia României și de a favoriza în acest fel desemnarea grabnică, rapidă, până la sfârșitul acestei luni sau cel târziu până la 15 iulie, a unui candidat care să fie acceptat mai ușor de tot ce înseamnă forţă politică de dreapta (…), de tot ceea ce înseamnă presă de dreapta sau cel puţin cu această pretenţie, de toţi aceia care vor să facă din România o ţară pentru pietoni și nu pentru baroni. Pentru că pietonul la care se referă cu dispreţ unul dintre reprezentanţii cei mai expresivi ai feudalismului pesedist, pietonul acela este cetăţeanul român”, a afirmat Crin Antonescu.

“Azi nu mai există pericolul ca reziduurile clanului pesedist din interiorul PNL să poate deturna mersul PNL în direcţia corectă. Azi nu mai poate fi pusă la îndoială, şi Congresul va ratifica cu certitudine opţiunea noastră naturală, firească, pentru PPE. Azi demersurile pentru construirea unui mare partid de dreapta, în fine, în România sunt demarate”, a adăugat el.

Antonescu a arătat că, din aceste considerente, pune capăt şi interimatului său la conducerea PNL, urmând ca membrii BPC să preia de luni atribuţiile preşedintelui.

Antonescu a fost preşedinte interimar al României în vara lui 2012, când USL, din care formaţiunea sa făcea parte, l-a suspendat pe preşedintele Traian Băsescuales de români în 2009.

După o lună şi jumătate, timp în care a fost organizat referendumul la care nu au participat însă jumătate plus 1 din numărul alegătorilor aflaţi pe listele electorale, Curtea Costituţională a invalidat scrutinul, iar Băsescu s-a întors la Cotroceni.

La doi ani de la preluarea puterii prin moţiune de cenzură, USL s-a rupt prin ieşirea de la guvernare a PNL, urmată, la câteva zile, de demisia lui Antonescu de la şefia Senatului. Motivul: premierul Victor Ponta şi PSD nu au fost de acord cu numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier.

Acum, Iohannis  candidează la preşedinţia PNL, după ce toată conducerea partidului a demisionat, în urma eşecului de la europarlamentare. El va candida, cel mai probabil, din partea forţelor reunite de dreapta, la Preşedinţia României, deoarece stă cel mai bine în sondaje.

PSD o lungeşte până-n toamnă 

De partea cealaltă, Victor Ponta se codeşte să mai candideze, după ce le-a cerut alegătorilor, în campania pentru europarlamentare, să voteze Alianţa PSD-UNPR-PC “dacă mă vreţi preşedinte”. Anunţul privind candidatura – promis a fi făcut după europarlamentare – a fost amânat pentru 6 septembrie, când a fost stabilit un congres al PSD. De ce acesta nu se organizează mai devreme este limopede: structurile locale ale PSD trebuie să convingă liberalii să li se alăture.

Cum alianţa nu a obţinut peste 40%, Ponta va renunţa, cel mai probabil, la Cotroceni, el deja anunţând că vrea să rămână prim-ministru până în 2016 “cel puţin”. “Avem treabă până în 2020” este noul slogan al Puterii, majoritatea proiectelor – cum sunt, spre exemplu, în Transporturile conduse de pesedistul Dan Şova – având termen de finalizare acel an.

Fumigenele lansate pe piaţă chiar de Ponta îl creditează pe fostul liberal Mircea Diaconu la fotoliul de preşedinte al ţării, însă este exclus că PSD va accepta pe cineva din afara partidului, fie el şi sprijinit de Dan Voiculescu. Susţinerea lui Crin Antonescu a fost numai de faţadă; Ponta se afla deja la încălzire. Rezultatele slabe de la europarlamentare l-ar fi exclus imediat pe liderul PNL. Numai că PSD nu a luat în calcul că acelaşi lucru i se poate întâmpla chiar liderului său.

Ipocrizie

Acum, Ponta încearcă haosul, ca să nu mai înţeleagă nimeni nimic: a declarat că în 2009 l-a votat în primul tur la prezidenţiale pe Antonescu, deşi chiar el era purtătorul de cuvânt al campaniei PSD. De asemenea, a spus că nu l-a votat niciodată pe Iliescu, ci pe Raţiu – minciună, pentru că în 1990 Ponta avea numai 17 ani -, apoi pe Constantinescu (1996) şi pe Isărescu (în 2000), şi numai în 2004 pe mentorul său Năstase. Este semn clar că vrea să ciupească din voturile Dreptei.

Dar proba maximă de ipocrizie a fost exprimată după aflarea deciziei lui Crin Antonescu de a se retrage din cursa prezidenţială: “Era singura variantă raţională. Simt o mare tristeţe şi dezamăgire pentru un prieten”, a scris Victor Ponta pe Facebook, mai, mai regretând că PSD nu va pierde în faţa lui Crin.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.