Crini de la Băsescu, de ziua lui Ponta

De ziua lui, premierul Victor Ponta a primit încă de ieri un buchet de crini din partea preşedintelui Traian Băsescu. Mâine va fi şi ziua lui Crin Antonescu, iar şeful statului va avea o dilemă: ce flori să-i trimită?Premierul împlineşte astăzi 41 de ani şi se află într-o vizită de lucru în Turcia, unde prim-ministrul Recep Erdogan a organizat în cinstea sa un dineu oficial şi i-a dăruit un tort ornat cu drapelel României şi Turciei, iar o formaţie de muzică tradiţională turcească i-a cântat „La mulţi ani!”.

În ţară, Traian Băsescu a prins momentul şi s-a dus să arate poporului, la televizor, încă o „realizare” a Guvernului – la Ungheni, unde premierul inaugura cu mare fast, în 27 august, lucrările la gazoductul ce urma să fie gata în decembrie.

Şeful statului a constatat, aşa cum a relatat şi mass-media, că şantierul este pustiu. Întrebat unde sunt muncitorii, şeful şantierului a declarat că lucrările vor începe abia săptămâna viitoare şi vor putea fi încheiate în februarie 2014, „dacă timpul va permite”.

Satisfăcut de răspuns, Băsescu le-a declarat jurnaliştilor care îl însoţeau: “Poţi să faci spectacol de sunet şi lumini la Roşia Montană, să bagi nişte mineri în galerie turistică şi să-i scoţi şi rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitică. Se uită o Europă întreagă la noi să vadă dacă suntem serioşi sau nu. La Bruxelles se ştie că a început lucrarea şi că din decembrie Moldova va fi în siguranţă”.

Pe şantiere, când “pisoiul” nu-i acasă

Amintim că preşedintele Băsescu ne-a obişnuit să meargă în inspecţie pe şantiere atunci când „pisoiul” nu-i acasă. Imediat după ce premierul Ponta a plecat în concediu la Miami, şeful statului s-a dus cu elicopterul pe autostrada Nădlac-Arad, unde Lotul 2 a fost lăsat „în aer” cu puţin înainte de finalizare, prin rezilierea contractului cu firma Alpine Bau, în iulie, deoarece aceasta intrase în insolvenţă. Tronsonul de autostradă este asfaltat 80%, dar nu poate fi deschis circulaţiei şi, mai mult, se cheltuiesc sume consistente pentru paza materialelor de construcţii rămase pe şantier.

În cazul Lotului 1, ministrul delegat Dan Şova nu a reuşit să atribuie contractul unei alte firme, după ce precedentul, încheiat cu Romstrade, a fost reziliat cu puţin înainte de arestarea „regelul asfaltului” Nelu Iordache, a acuzat Băsescu, arătând că în aceeaşi situaţie se află Autostrada Transilvania.

Antonescu: „Cred că a vrut să ne împace”

Întrebat de aceiaşi jurnalişti dacă l-a felicitat de ziua lui pe Ponta, Băsescu a răspuns că i-a trimis încă de ieri un buchet de flori şi o felicitare. Întrebat ce fel de flori, el a spus, amuzat, că sunt crini imperiali.

Despre acest gest al lui Traian Băsescu, Crin Antonescu a spus că, probabil, preşedintele urmăreşte să-i împace, după ce copreşedinţii USL s-au bătut aproape toată săptămâna în declaraţii publice. Liderul liberal nu a dezvăluit ce cadou îi va dărui „colegul său de serviciu public”, dar a precizat că nu-i va trimite flori şi că l-a sunat în Turcia pentru a-i spune personal „La mulţi ani”.

Antonescu s-a născut pe 21 septembrie 1959 şi îşi va sărbători mâine 54 de ani.

Mult mai tânăr, Victor Ponta s-a născut pe 20 septembrie 1972.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.