Croiti pe evaziunea fiscala, dar cu rezultate slabe. Berca trimite supracontrolul in vami

Politistii de la investigarea fraudelor si cei de la frontiera, inspectorii fiscali si vamesii par croiti pe evaziunea fiscala, dupa ce premierul Mihai-Razvan Ungureanu le-a dat termen 60 de zile sa aduca din depistarea acestor fapte venituri la buget de 1,5% din PIB. El i-a asigurat, totodata, de tot sprijinul sau in aceasta misiune, cam heirupista, ce ne duce cu gandul la operatiunea “Coruptia din vami” inceputa acum fix un an. Si de data aceasta, fie ca institutiile statului incearca sa-si dovedeasca eficienta pe care multi le-o contesta, fie ca sunt lasate sa-si faca datoria, fie ca au lasat pana acum sa se “coaca” dosarele de evaziune fiscala (fapte pe care, cel putin la nivel local, le stia cam toata lumea), de aproape o saptamana au bagat in sperieti toti comerciantii. Rezultatele sunt insa sub asteptari, dar mai sunt 5 saptamani pana la expirarea termnenului acordat de Ungureanu. Sa le acordam credit.

In toate punctele de trecere a frontierei se controleaza cat se poate de minutios fiecare transport de marfuri: de la actele vehiculului, incarcatura, pana la documentele ce insotesc marfa, de parca transportatorul ar fi vinovat ca exista si firme “fantoma”.

E bine, totusi, ca se depisteaza astfel de cazuri chiar din vama, desi ele existau si pana acum. Dovada sunt legumele si fructele vandute pe toate drumurile nationale de asa-zisii “producatori” de ceapa, salata, gogosari si varza din Spania si Turcia, precum si de mere, pere, struguri si portocale din Olanda.

“Captura” din prima saptamana este insa cam mica: din cele peste 1.000 de automarfare controlate la Vama Giurgiu-Ruse (dupa ce au stat la coada 30 de km) au fost depistate numai 18 TIR-uri cu marfuri pentru firme “fantoma”. Garda Financiara a mai “prins” si ea 6 camioane cu marfuri transportate unor firme fictive. Si cam atat.

PTF Giurgiu si Bors, in vizorul MAI

Din acest motiv, ministrul Gabriel Berca a dispus, luni, controale la Giurgiu si Bors pentru “verificarea modului in care au fost gestionate activitatile in punctele de trecere a frontierei”. Mai pe romaneste, ministrul Administratiei si Internelor s-a prins ca rezultatele slabe in privinta depistarii contrabandei si evaziunii fiscale dovedesc un singur lucru: ca a fost fentat de subalterni. Drept pentru care, a trimis in inspectie un om de incredere.

“Din ordinul ministrului Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestor sef de politie Ioan Buda a dispus Serviciului Control din cadrul I.G.P.F. efectuarea, in regim de urgenta, a unor controale la nivelul Sectorului Politiei de Frontiera Giurgiu din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu si Sectorului Politiei de Frontiera Bors, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Oradea”.

Masura a fost dispusa “pentru a se verifica modalitatea de gestionare a actiunilor de verificare a transporturilor de marfuri prin P.T.F.Giurgiu si P.T.F. Bors, declansate pentru combaterea contrabandei si a evaziunii fiscale”. “De asemenea, se va analiza modul in care conducerea celor doua Sectoare ale Politiei de Frontiera a coordonat resursele umane si logistice, in vederea aplicarii masurilor necesare pentru evitarea aglomerarilor si pentru fluidizarea traficului, precum si modalitatea de indeplinire a atributiilor specifice de catre toti lucratorii din cadrul Sectoarelor P.F.”, se arasta intr-un comunicat remis, luni, de IGPR.

290 de infractiuni depistate intr-o saptamana de politistii de investigare a fraudelor

La randul lor, politistii de investigare a fraudelor au depistat in ultima saptamana (18-24 februarie) 290 de infractiuni, de comiterea carora sunt suspectate 195 de persoane, 8 dintre acestea fiind retinute sau arestate. Cele mai frecvente infractiuni descoperite au fost de fals in inscrisuri (103), evaziune fiscala (90), inselaciune in relatiile comerciale (52), delapidare (12) si tot atatea fapte de contrabanda. De semenea, politistii au depistat 6 infractiuni la Codul Fiscal, 5 infractiuni incriminate de legislatia privind spalarea banilor si 7 fapte de coruptie, informeaza IGPR.

Totodata, 14 persoane sunt cercetate in 10 dosare complexe, faptele comise avand urmari deosebit de grave prin cuantumul prejudiciului sau al numarului mare de persoane implicate.

Politia Capitalei, Garda Financiara si Protectia Consumatorilor, in piete

Politia Capitalei a desfasurat sambata, in colaborare cu Garda Financiara Bucuresti si Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti o actiune pentru combaterea evaziunii fiscale in complexele comerciale en gross si in pietele agroalimentare. S-a urmarit identificarea contribuabililor care fac comert ilegal cu legume-fructe, alcool si tigari.

Au fost controlate 38 societati comerciale si s-au constatat 12 infractiuni de evaziune fiscala. Au fost aplicate 11 amenzi de 30.000 lei si confiscate bunuri de 2.332 lei si sume in valoare totala de 2.449 lei. De asemenea, au fost indisponibilizate bunuri in valoare de 239.660 lei si sume de 24.942 lei.

Totodata, a fost dispusa suspendarea activitatii pe o perioada de 3 luni a unei societati comerciale.

Vanatoare de zarzavaturi din spatiul intracomunitar

Concret, politisti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor al Politiei Capitalei au controlat pietele in care se comercializeaza legume achizitionate din spatiul intracomunitar. Chiar daca informatiile detaliate de Politia Romana ne fac uneori sa zambim, trebuie spus ca aceste mici afaceri ilegale descoperite de politisti produc zilnic pagube mari bugetului de stat, iar sumele adunate de la toate aceste infractiuni numite de multi “gainarii”, ajung la procentul acela de 67% reprezentand neincasarea veniturilor catre stat.

De altfel, acesta a fost si argumentul premierului Ungureanu: “Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca, in termen de 60 de zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat”, a cerut el, in cadrul intalnirii de lucru a Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, activat a doua zi dupa ce Ungureanu a devenit sef al Executivului.

Asadar, exemplele ce urmeaza pot parea ridicole, dar toate aceste fapte adunate au ca rezultat strangerea de venituri la bugetul de stat. Sa le luam pe rand: Potrivit IGPR, intr-o piata din Sectorul 5 “a fost depistat N. Nicolae, de 45 ani, din Bucuresti, administrator al unei societati comerciale, care comercializa cartofi si ceapa fara documente, fapt pentru care s-a confiscat un plus de casa in suma de 300 lei. Intrucat acesta nu a putut prezenta documente justificative cu privire la provenienta marfurilor, s-a procedat la indisponibilizarea a 80 tone cartofi si 20 tone ceapa, in valoare totala de 120.000 lei. Cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infactiunii de evaziune fiscala”.

De asemenea, a fost depistat “S. Marius de 30 ani, din Bucuresti, administrator al unei societati comerciale, care comercializa cantitatile de 13.000 kg cartofi si 17.000 kg ceapa, in valoare totala de 47.000 lei. Intrucat acesta nu a putut prezenta documente justificative cu privire la provenienta marfurilor, s-a luat masura indisponibilizarii marfurilor”, se mai arata in comunicatul Politiei Romane.

B. Adriana de 35 de ani, din Bucuresti, a fost prinsa de politisti “in timp ce comercializa cantitatile de 35.000 kg cartofi si 21.000 kg ceapa, in valoare totala de 77.000 lei. Intrucat nici aceasta nu a putut prezenta documente justificative cu privire la provenienta marfurilor, acestea a fost indisponibilizate”, precizeaza IGPR.

Tuica, garoafe, crini si crizanteme, confiscate

La randul lor, politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor-Sector 2 “au depistat la punctul de lucru al unei societati comerciale 6 bidoane tip pet de 5 litri in care se aflau 30 de litri tuica, pentru care administratorul C. Cristian de 35 de ani din Bucuresti, nu a putut prezenta documente de provenienta. Cantitatea de alcool a fost ridicata in vederea confiscarii, urmand a se efectua si o expertiza cu privire la calitatea marfii. Cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiuni de evaziune fiscala”, mai informeaza IGPR.

La un alt punct au fost identificate “480 fire garoafe, trandafiri, crini si crizanteme pentru care T. Paulina de 43 de ani, din Bucuresti, nu a putut prezenta documente de provenienta, fapt pentru care comisarii Garzii Financiare au confiscat intreaga cantitate de flori. Cercetarile sunt continuate de Serviciul de Investigare a Fraudelor Sector 2, cu cea in cauza in stare de libertate, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala”, se precizeaza in comunicat.

Miez de nuca fara acte

Politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor-Sector 4 “au actionat intr-o piata din Sectorul 4, ocazie cu care au identificat-o pe S. Gabriela de 33 de ani, in calitate de administrator, care a efectuat acte de comert fara a evidentia marfurile si veniturile in evidentele contabile ale societatii. Cu ocazia verificarii monetarului si a stocului de marfa, politistii au descoperit suma de 22.142 lei si cantitatea de 460 Kg miez nuca in valoare de 9.660 lei, neevidentiate in documente contabile. Se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala”, mai releva documentul.

In fine, politisti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor-Sector 5 au constatat “cu ocazia verificarii efectuate la o societate comerciala cu punct de lucru intr-un complex comercial, reprezentata de C. Carmen de 38 de ani, in calitate de administrator, ca aceasta nu evidentiaza in mod corect atat intrarile de marfa cat si iesirile. In urma controlului efectuat au fost identificate un caiet raport de gestiune zilnic si un caiet de evidenta extracontabil , iar din verificarile incrucisate, atat dintre aceste documente cat si din rapoartele zilnice ale casei de marcat, au fost constatate diferente de aproximativ 20.000 lei, aferente perioadei mai-august 2011. Cea in cauza este cercetata in stare de libertate, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala”, se mai arata in comunicatul IGPR.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.