UPDATE 3! CSM îşi alege noua conducere. Vine şi Băsescu

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi va alege în şedinţa de luni, 6 ianuarie, preşedintele şi vicepreşedintele pentru acest an. Până duminică nu a fost anunţată nicio candidatură, dar agenţiile de ştiri Agerpres transmite, pe surse, că judecătorul Adrian Bordea și-a anunțat candidatura printr-un email transmis în acest sfârșit de săptămână membrilor CSM, alături de proiectul de management. El a demisionat în 10 decembrie 2013 din funcția de vicepreședinte al Consiliului, începând cu data de 7 ianuarie 2014. În acest fel, funcţiile de preşedinte şi de vice vor fi ocupate în aceeaşi zi, după ce anul trecut fuseseră decalate, în urma scandalului revocării membrilor CSM Cristi Danileţ şi Alina Ghica. La şedinţa plenului CSM, ce va începe la ora 13.00, va participa şi preşedintele Traian Băsescu, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE 6 ianuarie ora 16.30: Procurorul Gheorghe Muscalu a fost ales vicepreşedintele CSM, după ce a obţinut 10 voturi “pentru”, în defavoarea contracandidatului Bogdan Gabor.

UPDATE 6 ianuarie ora 15.15: Adrian Bordea a fost ales preşedintele CSM pentru anul 2014.

UPDATE 6 ianuarie: Alături de Adrian Bordea şi-au depus candidaturile şi procurorii Gheorghe Muscalu şi Bogdan Gabor, pentru funcţia de vicepreşedinte. Proiectele de management ale celor trei au fost publicate luni dimineaţă pe site-ul CSM. Până la închiderea voturilor mai pot apărea candidaturi.

Potrivit ordinii de zi afişată pe site-ul consiliului, în cadrul şedinţei de luni, pe lângă alegerea noii conduceri a CSM, va fi prezentat şi raportul de activitate al instituţiei, dar fi stabilit şi calendarul privind alegerea membrului CSM care va fi reprezentant al tribunalelor.

Candidaţii pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM se pot înscrie şi în timpul şedinţei de plen, însă fiecare trebuie să prezinte un proiect de management al instituţiei.

Anul trecut, președinte al Consiliului a fost aleasă Oana Schmidt-Hăineală, pe 4 ianuarie 2013, iar judecătorul Adrian Bordea, abia la sfârșitul lunii februarie 2013, după ce procedura a fost reluată de mai multe ori. Cauza a fost faptul că judecătorii și Cristi Danileț și-au retras candidaturile pentru această funcție, în contextul în care majoritatea instanțelor din țară votaseră pentru revocarea lor din funcția de membru al CSM.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt votați dintre cei 14 membri aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor, din care 9 sunt judecători și 5 sunt procurori. Nu pot candida membrii de drept ai CSM: președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al României, ministrul Justiției și cei doi reprezentanți ai societății civile.

Potrivit legii, preşedintele şi un vicepreşedintele CSM nu pot fi amândoi judecători sau procurori. Astfel, dacă unul dintre ei face parte din secţia pentru judecători, cel de-al doilea trebuie să fie procuror.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.