Cu cine să NU faci afaceri: profilul firmei în pericol de insolvență și faliment

Economia românească a ajuns precum o jungla în care, daca nu știi să supravietuiești, riști să dai faliment peste noapte. Să îți extinzi relațiile de business, într-un mediu economic grevat de blocajul financiar, de lipsa finanțării și de insolvențele și falimentele apărute ca după ploaie, a devenit o misiune riscantă, în care doar cei ce se informează temeinic și își iau masuri de protecție reușesc să se descurce.

Expertii de la compania de business information si credit management Keysfin au incercat sa realizeze profilul firmei care risca sa intre in insolventa si de care e bine sa te feresti.

Economistii au analizat datele financiare dintr-un esantion reprezentativ de peste 2300 de proceduri de insolventa si faliment aflate in derulare in 2014, iar rezultatele au fost cat se poate de clare.

Statistica KeysFin arata, astfel, ca domeniile cele mai riscante sunt constructiile (122 cazuri) si retailul (91), sectoare in care criza si-a aratat cel mai puternic efectele. In top, in functie de domeniile de activitate, s-au mai situat cele care activeaza in domenii precum transporturile, productia de energie electrica si HORECA.

„Sunt sute de firme de constructii aflate in insolventa, iar motivele tin, in principal, de problemele de finantare”, spun analistii de laKeysFin.

“Inchiderea robinetului creditelor a avut cel mai puternic efect. Apoi au mai fost cauze conjuncturale. Au fost dezvoltatori care au cumparat terenuri sau s-au angajat in lucrari de constructii la un anumit pret, iar odata cu prabusirea pietei si deprecierea puternica a preturilor, s-au trezit cu planul de business dat peste cap. Neputand sa mai deschida noi linii de finantare, au trebuit sa ridice steagul alb, iar efectele s-au resimtit pe orizontala in economie”, explica acestia.

Intr-o situatie similara au fost, in ultimii ani, si firmele din domeniul retailului. Prabusirea puterii de cumparare a avut drept consecinta scaderea abrupta a vanzarilor si cresterea blocajului financiar.

firme2

„Marile retele de retail au impins la maximum termenul de plata si multi nu au rezistat, intrand in insolventa, fapt cu consecinte directe pe intregul lant economic. Asta in conditiile in care comertul este, intr-o economie instabila si fragila ca a noastra, unul dintre putinele sectoare dinamice”, mai spun cei de la KeysFin.

Potrivit analizei KeysFin, din cele 2.389 de cazuri luate in calcul, 1.708 vizau insolventa, in ambele forme simple sau generale, iar 681 deschiderea procedurii de faliment.

Studiul arata, pe de alta parte, ca din esantionul de 2.389 de cazuri, cele mai multe au fost in Capitala. Bucurestiul conduce cu 170 de proceduri de insolventa sau faliment, urmat de Bihor (81), Cluj(65), Timis(56) si Maramures(51).

Interesant este si faptul ca cele mai multe firme intrate in dificultate au fost deschise in 2008 si 2011, cu un varf in 2010 – anul in care criza si-a aratat cel mai puternic efectele.

Firmele de servietă, victimele crizei

Analiza KeysFin arata, totodata, ca cele mai afectate de criza au fost firmele mici, cu o medie de numai 2-3 salariati.

Companiile de serviet a sau de buzunar, cum li se mai spune, folosite de oamenii de afaceri pentru tranzactii si prea putin pentru productie, au generat cele mai multe cazuri de insolventa si faliment.

Din cele 2.389 de cazuri analizate, in peste 80% este vorba de firme cu afaceri de pina intr-un milion de lei, intrate in dificultate din cauza restantelor la furnizori si datoriilor care depasesc rezultatul financiar.

Cele mai multe firme au ajuns in insolventa si faliment dupa ce afacerile lor s-au prabusit – cea mai mica scadere a fost, fapt relevant, de peste 110%, iar cea mai abrupta de peste 1200%.

firme1

Ramase fara lichiditati – disponibilul mediu in cazul firmelor analizate fiind de numai 3942 de lei – aceste companii au trebuit sa se protejeze in fata creditorilor, iar primul pas a fost insolventa urmat, in cele mai multe cazuri, de faliment. Graficele alaturate analizei sunt relevante din acest punct de vedere.

„Radiografia business-ului in insolventa poate genera, astfel, cateva coordonate foarte clare. Vorbim in general de firme mici, fara putere financiara si fara rezerve de bani, care au intrat, in cele mai multe cazuri, in caruselul mortal numit blocaj financiar.

Cand n-au mai incasat 1-2 facturi, neavand un credit punte sau alta parghie financiara, s-au blocat, nu si-au mai platit la randul lor furnizorii si s-au declarat invinse”, explica, intr-un mod simplu, cei de la KeysFin.

Desi vorbim in principal de SRL-uri, fara putere financiara, asta nu inseamna ca societatile mari nu au fost afectate de cancerul insolventei.

Intr-un clasament cu cele mai indatorate firme aflate in proceduri juridice de salvare, pe primul loc regasim Carrefour Romania SA, cu datorii de 1,25 de miliarde de lei, urmata de Eolenvest SRL cu 674 de milioane lei, A.D.M Farm SRL cu 476,4 milioane lei si VEGA 93 SRL cu 193,3 milioane de lei.

Afaceri numai cu cine cunoști

In conditiile in care economia a devenit un adevarat teren minat, sunt tot mai multi oamenii de afaceri care apeleaza la servicii specializate de business information pentru a afla cine sunt potentialii parteneri.

Sa stii din start, inainte sa semnezi un contract, cine este firma cu care vei colabora a devenit fundamental pentru business, spun cei de la Keysfin.

Informatii privind rezultatele financiare, diferendele de natura juridica in care se afla, comportamentul fiscal in relatia cu partenerii si statul, sunt tot mai cautate in piata.

„Cine risca sa vanda ceva unei firme necunoscute, fara sa aiba garantia ca isi va incasa banii la termenul de plata? Altfel spus, cine risca, in calitate de furnizor de servicii sau de marfa, sa puna la dispozitia unui client stocuri de marfa peste o limita de rezerva? Poate doar cei care fac business cu ochii inchisi sau care eludeaza legea”, spun cei de la KeysFin.

Intr-o economie tot mai plina de provocari, tot mai multe firme au ales solutia sa isi infiinteze adevarate comunitati de afaceri in care sunt primite numai companiile care ofera garantii si incredere ca isi pot duce la capat angajamentele.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca.

Prin aplicatia  KeysFin Mobile, utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.