Cum va fi VREMEA până în octombrie

Luna august va fi caniculară mai ales în vestul ţării, unde se vor atinge şi chiar depăşi 35 de grade Celsius cel puţin în primele două decade, însă în restul teritoriului nu se anunţă o lună chiar toridă sau cu lungi perioade  de disconfort termic. Surpriza o va reprezenta luna septembrie, când vara se va prelungi şi vor fi temperaturi de 30 de grade Celsius în est, sud-est şi, local, în sud şi vest. Şi în octombrie vom avea temperaturi ce vor depăşi mediile climatologice – tot în regiunile cu vară din septembrie. 

Cât priveşte precipitaţiile, acestea vor fi deficitare în mai toată ţara, cu excepţia centrului şi nordului ţării, în august şi septembrie. În octombrie însă, lucrurile se vor schimba radical.

AUGUST: Temperaturile pot fi peste mediile perioadei în vestul ţării. Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra, în general, o tendinţă de deficit, exceptând centrul şi nordul ţării, unde local acestea pot fi normale.

SEPTEMBRIE: Temperaturile pot fi peste norme în estul, sud-estul şi, local, în sudul şi vestul ţării, iar în rest normale. Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de normal în centrul, nordul şi local în vestul ţării, iar în restul zonelor acestea vor prezenta în general o tendinţă de deficit.

OCTOMBRIE: Valorile termice vor fi peste mediile climatologice în sud-est şi, local, în regiunile sudice şi vestice, iar în restul teritoriului se vor încadra în normalul perioadei.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor avea valori normale în est, sud-est şi local în sud, iar în rest peste mediile climatologice.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.