Curatenie de primavara cu 3.000 de incendii intr-o saptamana

Aproape 3.000 de incendii, majoritata de vegetatie uscata si numai 221 de locuinte si gospodarii au avut loc in ultima saptamana, din cauza focurilor nesupravegheate rezultate din curatenia de primavara efectuata de gospodarii romani. “Desi Ordinul comun nr. 30/147 din 2010 al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si ministrului Mediului si Padurilor interzice cu desavarsire arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, unii dintre concetatenii nostri dau dovada de inconstienta si lipsa de responsabilitate si aleg aceasta metoda pentru igienizarea terenurilor”, arata, vineri,  intr-un comunicat de presa, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Pentru stingerea incendiilor din ultima saptamana au intervenit, zilnic, aproximativ 4.000 de pompieri.

Astfel, potrivit IGSU, in perioada 17 – 22 martie s-au produs 2.949 de incendii, dintre care 2.545 au fost de vegetatie uscata, miriste, stufaris si pasune, iar 40 la fondul forestier. De asemenea, au fost afectate de incendii 221 de locuinte si gospodarii. Pentru stingerea lor au intervenit zilnic, in medie, 3.800 de pompieri, cu 470 mijloace de interventie.

Legea 307/2006 stabileste ca responsabilii din primarii au obligatia sa “coordoneze organizarea permanenta a interventiei in caz de incendiu la nivelul unitatii administrativ-teritoriale pe care o reprezinta si sa asigure participarea la interventie a serviciului voluntar pentru situatii de urgenta cu mijloacele din dotare si conducerea interventiei, pana la stingerea incendiului ori pana la sosirea fortelor inspectoratului”.

De asemenea, acestia trebuie “sa organizeze si sa execute, prin serviciul voluntar pentru situatii de urgenta, controlul respectarii regulilor de aparare impotriva incendiilor la gospodariile cetatenesti, precum si sa informeze populatia cu privire la modul de comportare si de interventie in caz de incendiu”.

Politisti de frontiera, chemati sa stinga focul

Miercuri, politistii de frontiera de la SPF Chilia, jud. Tulcea, au fost chemati in ajutorul Primariei Chilia Veche la stingerea unui incendiu de vegetatie in zona Ostrovul Tataru din Delta Dunarii. Incendiul, care se propagase pe o suprafata de aproximativ 3 hectare, a fost stins dupa aproximativ 2 ore, cu ajutorul unor echipe de interventie din care au facut parte si politisti de frontiera. Nu au fost inregistrate victime, iar un echipaj al Garzii de Coasta a continuat supravegherea zonei, pentru a preintampina reaprinderea focului.

Incendii se produc si de-a lungul autostrazilor Bucuresti-Pitesti si Autostrazii Soarelor, ingreunand circulatia autovehiculelor si reducand, uneori, vizibilitatea la nici un metru.

Amenzi intre 1.000 si 2.500 de lei, dar cine sa le plateasca?

Legislatia in vigoare prevede ca arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati se sanctioneaza contraventional, in conformitate cu HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

Insa prinderea faptasilor este, pe de o parte, greu de produs, pentru ca, de regula, vina este colectiva, a intregului sat a a unei parti dintre locuitorii sai, care aleg sa faca in acelasi timp curatenia de primavara. Pe de alta parta, in cazul incendiilor care cuprind locuintele, cui sa-I mai dai amenda, daca omul a ramas si fara casa, si fare agoniseala?!?

Autoritatile locale, responsabile

In concluzie, IGSU atrage atentia autoritatilor locale sa fie vigilente in privinta cetatenilor care dau foc aiurea frunzelor si resturilor vegetale. “Reglementarea modului de utilizare a lucrarilor cu foc deschis in gospodariile proprii pe timpul igienizarii este obligatia consiliilor locale, care trebuie sa stabileasca locul unde, periodic sau permanent, se pot efectua lucrari cu foc deschis, cum sunt arderea deseurilor combustibile, curatarea prin ardere, precum si persoanele care le supravegheaza”, precizeaza IGSU.

Tot in sarcina consiliilor locale intra si distrugerea prin ardere a unor deseuri sau reziduuri combustibile, dar si emiterea dispozitiei privind reglementarea lucrului cu foc deschis.

Cand si cum facem foc deschis

Pentru evitarea producerii unor incendii de vegetatie, trebuie respectate mai multe masuri specifice de prevenire. Astfel, arderea sa se realizeze numai:

  • pe timp de zi;
  • in conditii meteorologice fara vant;
  • in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier sau constructii;
  • sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi trebuie sa se faca pe o distanta de 5 metri;
  • arderea trebuie supravegheata permanent;
  • focul trebuie stins total inainte de parasirea locului arderii.

Proprietarii, dotati cu mijloace tehnice de stingere a incendiilor

“Detinatorii de paduri, a caror incendiere poate pune in pericol populatia si bunurile sale materiale, obiectivele sociale si capacitatile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligati sa ia masuri de aparare impotriva incendiilor si sa se doteze cu mijloace tehnice de prevenire si stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate”, se mai arata in comunicat.

IGSU aminteste si ca persoanele fizice si juridice care desfasoara activitati in limitele fondului forestier de stat sau privat au obligatia dotarii cu mijloace tehnice de prevenire si stingere a incendiilor si instruirii personalului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.