Curentul se scumpeste cu 5%

Pretul energiei electrice va creste pana la sfarsitul lunii iunie cu 5%, pentru toti consumatorii, atat casnici, cat si industriali, a stabilit Guvernul Ponta cu FMI in memorandumul de politici economice si financiare, informeaza TVR Info. Executivul va mentine insa in memorandum calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate si asumat de Guvernul Boc. Mai pe romaneste, liberalizarea energiei a fost amanata cu un an pentru consumatorii industriali si cu 5 ani pentru populatie.

In memorandum se mai arata ca Legea energiei electrice ar putea fi aprobata de Parlament pana la mijlocul lunii iunie, iar foaia de parcurs pentru sectorul energeiei electrice va fi facuta publica de Guvern pana in 30 iunie.

Tarifele la electricitate si gaze platite de populatie sunt reglementate de ANRE din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze, piata pentru a aduce preturile la nivelul din blocul comunitar.

Liberalizarea preturilor va fi aplicata separat pentru consumatorii industriali – incepand din septembrie 2012, cu incheiere la 31 decembrie 2013 – si pentru cei casnici – incepand din 2013 si pana in 2017.

“ANRE va majora treptat cota de electricitate obtinuta de pe piata dereglementata de companiile de distributie pentru consumnatorii industriali ai acestora, ajungand la 100% pana la finele anului 2013. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.