Curentul se scumpeste de la 1 iulie

Preturile si tarifele pentru energia electrica livrata consumatorilor noncasnici si celor casnici vor creste cu 5% de la 1 iulie 2012, anunta Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Potrivit Autoritatii, modificarile preturilor si tarifelor reglementate sunt, in principal, motivate de necesitatea de corelare a costurilor cu producerea, transportul si distributia energiei electrice cu rata inflatiei care, cumulata pe anii 2010 si 2011, a depasit 13%. Tarifele si preturile reglementate la consumatorii finali nu au mai fost modificate de la 1 ianuarie 2010.

“Prin valorile aprobate, ANRE apreciaza ca se asigura o minima protectie consumatorilor care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate in anul 2012 si, in acelasi timp, s-a avut in vedere ca modificarile preturilor si tarifelor la energia electrica sa genereze un impact redus la nivelul economiei nationale”, se arata in comunicatul ANRE.

Autoritatea argumenteaza ca a luat in calcul respectarea prevederilor din Acordul preventiv dintre Romania si Fondul Monetar International, recent aprobat de board-ul FMI, privind cresterea tarifelor reglementate pentru consumatorii non-casnici si cei casnici incepand cu data de 1 iulie, costurile cauzate de anumite prevederi care impun statelor membre sa ia masurile potrivite de protejare a consumatori lor de energie electrica, prin impunerea unor cerinte privind informarea acestora, sustinerea cantitatilor de energie electrica prognozate a fi produse din surse regenerabile in anul 2012 (circa 2,5 TWh). (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.