Curtea Constitutionala a cerut Guvernului Ponta listele electorale actualizate inainte de referendum, nicidecum modificarea lor ulterioara

Curtea Constitutionala a cerut listele alegatorilor prezenti la vot in data de 29 iulie si nicidecum actualizarea lor ulterioara, dupa referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu. Operatiunea de reactualizare a listelor, dispusa de premierul Victor Ponta  prefectilor, a fost facuta publica inducand ideea ca exact acest lucru i-ar fi impus CCR pana la 31 august. Total fals. In aceste conditii, fie se va produce o noua amanare a CCR in privinta deciziei de invalidare sau validare a referendumului, fie Curtea a dat posibilitate Guvernului sa aiba timp sa modifice listele electorale, pentru a-i accepta o noua sesizare privind anularea referendumului si organizarea altuia nou. Amintim ca toate contestatiile – depuse de PSD, de presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, precum si de doua organizatii neguvernamentale si de o persoana fizica – privind nerespectarea procedurii de organizare a referendumului au fost respinse de Curtea Constitutionala in 2 august.

„Avand in vedere datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca, pana la data de 31 august 2012, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012”, se arata in comunicatul CCR.

In aceste conditii, minirecensamantul dispus de premierul Victor Ponta la nivelul autoritatilor locale poate fi valabil doar pentru alegerile parlamentare din toamna.

Pe de alta parte, listele electorale pe baza carora s-a desfasurat referendumul ar fi putut fi depuse imediat la CCR, si atunci este misterios termenul de 40 de zile acordat initial Guvernului Ponta.

Amintim ca Parchetul General le-a putut ridica inca de joi seara, in aceeasi zi in care Curtea a anuntat amanarea luarii unei decizii.

Vineri, Parchetul a anuntat deja ca s-a constituit deja o cauza penala.

„Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit o cauza penala in care se efectueaza cercetari in legatura cu continutul listelor electorale permanente si al listelor suplimentare utilizate in referendumul din 29 iulie, dupa ce Curtea Constitutionala a comunicat ca exista date contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente”, a precizat Biroul de presa al ICCJ.

Acum, se nasc doua ipoteze: ori Curtea Constitutionala asteapta finalizarea anchetei procuririlor – lucru ce ar explica termenul initial de 40 de zile de amanare, dat de CCR -, ori a dat posibilitate USL sa vina cu liste modificate pe care, in ciuda faptului ca nu le-a cerut, le va accepta.

Interesant este ca, dupa numai o zi, CCR a redus termenul de amanare de la 12 septembrie la 31 august. In acest caz, fie Parchetul nu va avea timp sa finalizeze toate cercetarile – avantaj pentru USL -, fie are deja probe beton si nu are rost sa se mai astepte pana la jumatatea lunii viitoare.

Dilema va fi urmatoarea: va accepta Curtea Constitutionala listele modificate de Guvernul Ponta, desi nu le-a cerut?

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.