Daciana Sârbu îi reclamă pe europarlamentarii PDL: Au refuzat să susţină în PE standarde înalte de protecţia mediului pentru gazele de şist

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu a criticat dur la Strasbourg, în plenul Parlamentului European (PE), „ipocrizia PDL, care a refuzat să sprijine, prin votul europarlamentarilor săi, impunerea celor mai înalte standarde de protejare a mediului în privinţa gazelor de şist, deşi în ţară susţine cauza protestelor împotriva gazelor de şist”. În aceeaşi zi, soţul său, premierul Victor Ponta, anunţa, la Washington, că Guvernul pe care îl conduce susţine explorarea neconvenţională a resurselor naturale, adică cea a gazelor de şist prin procedeul fracturării hidraulice a solului. Declaraţia sa a survenit în contextul scandalului de la Pungeşti, unde locuitorii s-au opus instalării de către compania americană Chevron a sondei de explorare. Managerul Chevron a anunţat că explorarea gazelor de şist a fost suspendată în acea localitate până când oamenii vor fi convinşi că metodele folosite de companie sunt cele mai bune. Mai are însă 3 perimetre concesionate în Constanţa.

“Gazele de sist sunt o tema importanta a UE, ce priveste atat protectia mediului, cat si dezvoltarea economica si facturile populatiei, in special ale grupurilor vulnerabile”, a afirmat Daciana Sarbu, în comunicatul remis redacţiei.

Ea a subliniat că parlamentarii europeni au avut ocazia recent sa participe la imbunatatirea legislatiei de mediu privind gazele de sist.

“Am reusit sa adoptam obligativitatea studiilor de evaluare a impactului de mediu atat in cazul explorarii, cat si in cazul exploatarii gazelor de sist, astfel incat orice operatiune sa se desfasoare in conditii de maxima  prudenta si siguranta pentru mediu si pentru oameni. M-am numarat printre initiatorii amendamentelor ce au introdus aceasta obligativitate stricta”, a precizat eurodeputata.

Aceasta a atras atentia ca exista europarlamentari PDL ce s-au opus intaririi regulilor de protectia mediului pentru proiectele ce implica gaze de sist:  “Multi colegi de la PDL au votat impotriva acestora, adica au refuzat sa sustina masuri sporite de siguranta si protejare a mediului pentru proiectele cu gaze de sist”.

Daciana Sârbu adaugă că acest lucru nu-i impiedica pe democrat-liberali sa aiba o cu totul alta pozitie in tara: “La Bucuresti, PDL sustine cu ipocrizie cauza protestelor, sperand probabil ca nimeni nu va sesiza diferenta dintre votul oficial de la Strasbourg si discursul mincinos de acasa”.

Daciana Sarbu le-a recomandat deputatilor PDL “sa aiba curajul de a-si asuma propriile decizii si sa nu se mai ascunda cu lasitate in spatele protestelor”.

Eurodeputata PSD precizează că este membra in Comisia de Mediu a Parlamentului European. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.