Ştefănel-Dan Marin (UNPR, fost PPDD), interimar în locul lui Oprescu

PNL şi PSD au refuzat să preia interimatul la conducerea Primăriei Capitalei după arestarea lui Sorin Oprescu, preferând să susţină un “neutru” de la UNPR (deşi ar fi putut apela la un independent): consilierul general Ştefănel-Dan Marin, ales pe listele PPDD, partid care a fuzionat anul acesta cu formaţiunea politică a vicepremierului Gabriel Oprea.

Ştefănel-Dan Marin a fost ales inclusiv de grupul independenţilor din CGMB, cu 39 de voturi “pentru” şi niciun vot negativ sau abţinere, de către membrii Consiliului General prezenţi în sală (din totalul de 55 de aleşi).

Bucureştenii s-au trezit însă cu un necunoscut în locul celui pe care l-au ales acum 3 ani, pentru al doilea mandat, Oprescu aflându-se de 7 ani la conducerea urbei.

Prefectul Capitalei l-a suspendat astăzi din funcţie pe primarul general ales Sorin Oprescu, la o zi după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, că acesta va rămâne în arest preventiv timp de 30 de zile.

Până la viitoarele alegeri locale mai sunt 8 luni (iunie 2016) iar Marin a declarat că, fără să facă restructurări, va comanda un audit extern deoarece în momentul de faţă există “un vid” în privinţa situaţiei financiare a Primăriei Municipiului Bucureşti.

Circ în CGMB

Cum legea administraţiei publice locale (Legea 2015/2001, republicată) prevede ca interimarul la şefia conducerii Prim ăriei Capitalei să fie asigurat de unul dintre viceprimari, şedinţa CGMB s-a derulat ca un adevărat spectacol de circ.

Iată cum s-au votat:

– mai întâi, viceprimarul PNL Cornel Pieptea şi-a dat demisia

– viceprimarul PSD Dan Darabont a anunţat că nu este susţinut de partid pentru funcţia de primar general interimar

– Ştefănel-Dan Marin a fost ales viceprimar

– odată ales ales viceprimar, Ştefănel-Dan Marin a putut fi ales primar

– după trecerea “pericolului”, Cornel Pieptea (PNL) a fost reales viceprimar.

Declaraţia de presă a lui Ştefănel Marin

“Arestarea preventivă pentru acte de corupție a domnului Sorin Oprescu a aruncat într-o profundă criză Primăria Municipiului București.

Credibilitatea instituției și a angajaților săi, în cea mai mare parte oameni de bună credință și profesioniști, a fost afectată înclusiv în fața partenerilor externi.

Situația aceasta aduce deservicii importante în primul rând bucureștenilor, care au de suferit de pe urma blocării proiectelor desfășurate de Primăria Capitalei.

Criza a fost stopată de către Consiliul General al Municipiului București, care astăzi, exercitându-si prerogativele legale, a desemnat prin vot persoana ce va îndeplini atribuțiile primarului general.

În calitate de primar general interimar, vreau să mulțumesc Consiliului General pentru încrederea acordată și pentru că a înțeles, sub noua platformă-program, că trebuie să dea dovadă de responsabilitate, interesul public al bucureștenilor fiind mai important decât interesele politice.

Vreau să am în Consiliul General un partener solid cu care să dialoghez instituțional corect, conform prevederilor legale în vigoare, pentru a putea rezolva în următoarea perioadă problemele stringente ale Capitalei.

Salut noul acord politic la care au aderat reprezentanții majorității formațiunilor politice din Consiliul General. Trebuie să fim conștienți că problemele bucureștenilor pot fi rezolvate doar printr-o viziune larg împărtășită asupra priorităților pe termen scurt.

Aceste priorități sunt:

  1. Demararea unui audit complex la nivelul tuturor instituțiilor aflate în subordinea Primăriei și a Consiliului General.
  2. Transparentizarea actului administrativ prin: publicarea contractelor de achiziții publice, aplicarea riguroasă a transparenței decizionale și implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor.
  3. Repunerea urgentă a regiilor autonome pe baze economice corecte, cu atât mai mult cu cât apropierea sezonului rece ar putea afecta și mai mult calitatea serviciilor oferite.
  4. Urgentarea definitivării actualelor proiecte de investiții: spitalele Gomoiu și Foișor, prelungirea Ghecea – Domnești, pasajul subteran de la Piața Sudului, definitivarea liniei de tramvai și a carosabilului pe bulevardul Liviu Rebreanu și finalizarea lucrărilor pe Șoseaua Pantelimon și demararea supralărgirii străzii Fabrica de Glucoză.

De asemenea, voi solicita Guvernului României să își onoreze angajamentele luate privind realizarea magistralelor 5 si 6 de metrou, modernizarea centurii Capitalei și fuziunea dintre ELCEN și RADET pentru eficientizarea sistemului de termoficare”.

Cine este Ştefănel Marin

S-a născut în 19 iulie 1976 în Turnu Magurele, jud. Teleorman şi a absolvit în 1999 Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative  la Universitatea Bucureşti.

A activat în mediul privat începând din facultate iar în prezent deţine o firmă în domeniul construcţiilor, despre care declară că nu a făcut ”afaceri” cu statul şi nici nu va face vreodată.

A intrat în politică în 2008, însă nemultumirea faţă de partidul iniţial l-a determinat să treacă la PP-DD. În prezent are profesia de analist politic, potrivit datelor de pe un site al PPDD.

A fost ales consilier CGMB la alegerile din 2012, fiind la primul său mandat.

Avere şi interese, potrivit declaraţiilor depuse în 2015:

– o casă de 46 mp şi două terenuri, de 2.100 mp şi de 2.800 mp în Pucioasa, dobândite ca moştenire în 2008;

– o garsonieră de 25 mp în Bucureşti, sector 3, cumpărată în 2006;

– un apartament de 67 mp în Bucuresti, sector 5, cumpărat în 2012 prin credit ipotecar;

– 3 maşini – un Renault cumpărat în 2003, un Renault achiziţionat în 2005 şi un Fiat cumpărat în 2008;

Are un credit ipotecar de 44.000 euro la BRD luat în 2012 şi scadent în anul 2041.

Venituri
– 3.600 lei/an/net ca director administrativ al Marvel Solutions – unde este şi acţionar;
– 11.078 lei/an/brut din funcţia de consilier CGMB
– 2.100 lei/an/brut din închirierea unui imobil
– 22.063 lei/an/brut din tranzacţionare actiuni BVB – BT securities.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.