UPDATE 2! De ce vrea Ponta STS-ul: l-a „prins” în Memorandumul semnat cu firma Huawei

Preşedintele Traian Băsescu l-a demascat de ce vrea premierul Ponta să aibă în subordinea sa Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS): şi-a asumat nişte angajamente în Memorandumul semnat cu firma chineză Huawei. Şeful statului l-a acuzat pe premier că „a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale”, precizând că “securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau cu alta”.

UPDATE 20 februarie 2: Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a publicat astăzi pe site Memorandumul semnat cu Huawei.

UPDATE 20 februarie: Replica lui Ponta: “Huawei nu face nimic pentru STS, Băsescu să nu mai atace investitorii – Kaz Munai Gaz Rompetrol, Renault”.

Traian Băsescu a spus că i-a solicitat astăzi ministrului Telecomunicaţiilor, Dan Nica, Memorandumul semnat cu firma Huawei din China şi îi mulţumeşte că i l-a transmis imediat.

“Memorandumul, semnarea memorandumului este aprobată de premierul Victor-Viorel Ponta. Din lecturarea memorandumului am înţeles foarte bine de ce vrea STS la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma. Este clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Victor Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru aceastră firmă chineză”, a arătat şeful statului, într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

“Îl notific public că la CCR, indiferent ce vot vor da în Parlament, îmi este greu să cred că la CCR o astfel de lege va trece, ştiind care sunt atribuţiunile legale ale STS. Nu minciuna că trebuia să identifice poziţia avionului căzut în Apuseni, pentru că nu are în atribuţiuni aşa ceva STS, dar acum am înţeles de ce a făcut un joc de acest gen, murdar de altfel, pe seama securităţii naţionale, domnul Victor-Viorel Ponta. Obligaţiile asumate prin memorandum şi aprobată, semnarea memorandumului, de domnia sa cu firma Huawei din China”, a acuzat preşedintele.

În orice caz, securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau cu alta. Acest lucru trebuie să-l ştie şi Victor Ponta”, a conchis Traian Băsescu pe acest subiect.

Amintim că Victor Ponta a cerut în ultima şedinţă a CSAT demiterea şefului STS, Marcel Opriş, acuzânddu-l că este vinovat că ju a dat coordonate precise asupra locului accidentului aviatic din Apuseni. Cum Traian Băsescu s-a opus, arătând că este “o minciună”, premierul a anunţat că STS va fi trecut prin lege, “în procedură de urgenţă”, în subordinea Guvernului.

A doua zi, a scos de la sertar un proiect de lege prin care STS urmează să fie condus de un secretar de stat din MAI numit de Ponta. Este vorba despre Raed Arafat, deja instalat în funcţia de secretar de stat la MAI, fiind transferat de la Ministerul Sănătăţii, unde a coordonat până de curând SMURD.

Însă după intrarea USL în ultima criză politică, Ponta a bătut palma cu Varujan Pambuccian, liderul Grupului Parlamentar al Minorităţilor, să primească sprijin pentru asigurarea majorităţii la vot în Parlament pentru nou-înfiinţata USD în caz că PNL face nazuri, iar în contrapartidă STS va fi trecut sub control parlamentar.

Solicitat să comenteze această ultimă idee a premierului, Traian Băsescu a spus: “Să-l treacă unde vrea. Când vor veni responsabilii din NATO sau ai SUA să discutăm cu comunicaţiile legat de scutul de la Deveselu, de bazele militare din Dobrogea, o să-i trimit la Zgonea. Ce să fac şi eu, dacă acolo va fi responsabilitatea, nu? Sau la cine? La Scutaru, la cine? Ei şi ştiu foarte bine toate detaliile securităţii naţionale a României!”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.