Declin accentuat în construcții până în februarie

Managerii companiilor estimează pentru perioada decembrie 2014 – februarie 2015 declin accentuat în construcţii, scădere moderată în industrie şi stagnarea activităţii în comerţ şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni în construcţii o reducere semnificativă a volumului producţiei (sold conjunctural -41%), a numărului de salariaţi (sold conjunctural -31%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -36%). Preţurile lucrărilor de construcţii vor scădea moderat (sold conjunctural -6%).

Managerii estimează, totodată, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -6%). În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru activitatea de fabricare a substanţelor şi a produselor chimice se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +16%). Preţurile produselor industriale vor stagna (sold conjunctural +1%), ca şi numărul de salariaţi (sold conjunctural 0%).

 “În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +6%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -1%)”, se arată în comunicatul INS.

Conform estimărilor din luna decembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). O evoluţie similară este anticipată şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi (sold conjunctural -4%) şi preţurile (sold conjunctural 0%). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.