Deficitul bugetar, in frau. Cheltuielile pentru investitii, cu 43,2% mai mari

Bugetul general consolidat inregistra, la finalul lunii martie, un deficit de 3,4 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB, incadrandu-se in tinta stabilita cu organismele financiare internationale, conform datelor operative publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 45,7 miliarde lei au fost cu 9,9% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,3% ca pondere in PIB. Cheltuielile pentru investitii au crescut si ele cu 43,2%, ajungand la 7,3 miliarde lei.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 16,5% fata de anul precedent, dintre acestea cele mai semnificative fiind inregistrate la TVA (plus 7,6%), accize (plus 7,3%), impozit pe venit (plus 21,2%).

Incepand cu anul 2012, la alte impozite si taxe pe bunuri si servicii sunt incluse si veniturile din contributia pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, conform art. 1 din OUG nr. 77/2011, in suma de 282,8 milioane lei.

Contributiile de asigurari au fost de 12,8 miliarde lei, in crestere cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent atat in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (plus 3,8%), cat si in cazul veniturilor nefiscale (plus 21,7%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 35% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cresteri la cheltuieli, pe linie

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 49,1 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 4,9% fata de anul precedent, dar s-au redus cu 0,1% ca procent in PIB, cresterea inregistrandu-se in principal la proiectele finantate din fonduri UE (plus 54,7% fata de anul 2011) si dobanzi (plus 17,9%).

Au crescut, de asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii cu 4,6%, ca urmare a platilor facute din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal s-au majorat cu 0,9%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, intrucat in luna ianuarie 2011 nu este inclusa majorarea de 15% acordata personalului bugetar si nici platile aferente contributiei de asigurari sociale datorate de angajatorii din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala (salariile majorate si contributiile s-au platit incepand cu luna februarie 2011).

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 7,3 miliarde lei crescand in termeni nominali cu 43,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Conform Scrisorii de Intentie, tinta deficitului bugetului general consolidat se calculeaza pornind de la 3,1 miliarde lei, care se ajusteaza cu valoarea cu care cheltuielile de investitii depaseste plafonul de 6,7 miliarde lei. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.