Deloite: Prețul gazelor va crește cu 143% în următorii doi ani

Altă veste proastă după criza din Ucraina şi declaraţia de război a lui Putin împotriva comunităţii internaţionale: prețul gazelor de producție internă din România va crește cu 143% în următorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieței gazelor, iar preţurile finale pentru consumatorii industriali – dacă ponderea gazelor de import va rămâne la 28% – vor fi majorate cu 72%, a declarat astăzi Valeriu Binig, director în cadrul Deloitte, citând rezultatele studiului “Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieței gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din România”, realizat de compania de consultanță, la cererea CONPIROM.

“Calendarul de liberalizare asumat de autoritățile române este unul agresiv, ce prevede o creștere de 143% a prețului gazelor indigene în următorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce generează presiuni și riscuri pentru orice industrie implicată. Considerând că prețul de import și ponderea importurilor rămân aceleași, creșterea prețului final va fi de 72% în următorii doi ani”, a precizat Binig, în conferința de presă de prezentare a cercetării amintite.

Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), consumatorii industriali utilizează 28% gaze de import, restul fiind de producție internă.

Reprezentantul Deloitte a amintit că, în România, industria are o contribuție de 32% la PIB. “Piața nu este suficient de matură pentru liberalizarea dublă, atât pe segmentul angro, cât și pe cel cu amănuntul. Trebuie dezvoltate capacitățile de stocare și trebuie puse la punct reguli de utilizare a acestor capacități. Trebuie să vedem dacă e cazul să păstrăm coșul de gaze sau nu”, a precizat Binig.

O singură sursă de import: Federaţia Rusă

În opinia sa, Uniunea Europeană trebuie să țină cont că România este o piață de frontieră, supusă unor riscuri politice și că, în plus, avem o singură sursă de import: Federația Rusă. În același timp, alte state europene, precum Marea Britanie, au 10 sau chiar mai multe surse de aprovizionare cu gaze.

Pe de altă parte, istoricul pieței de gaze a României arată că țara noastră a avut prețuri mai mari decât restul țărilor europene pentru gazele rusești.

La rândul său, Mihai Ivașcu, secretarul general al CONPIROM, a arătat că România riscă să piardă 6,3 miliarde de euro și peste 500.000 de locuri de muncă din cauza liberalizării accelerate a pieței gazelor naturale.

“Dat fiind faptul că autoritățile nu au efectuat un studiu de impact atunci când au decis, unilateral, liberalizarea accelerată a pieței gazelor naturale pentru consumatorii industriali, CONPIROM a apelat la un consultant internațional competent pentru a face o asemenea analiză. Rezultatele prezintă un scenariu dezastruos, care s-ar putea concretiza, în termen scurt, prin pierderi de șase miliarde de euro la PIB și creșterea numărului șomerilor cu peste 500.000 de persoane”, a precizat Ivaşcu.

Liberalizarea totală a pieței industriale a gazelor este prevăzută pentru 31 decembrie 2014, însă, la ultima vizită a delegației FMI, autoritățile române și-au asumat devansarea cu 6 luni a calendarului, respectiv la 31 iunie 2014. (M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.