Deputatul Lucian Şova: 7 cenţi în plus la combustibili, temă falsă a protestelor transportatorilor

Deputaul PSD Lucian Şova susţine, într-o declaraţie politică transmisă redacţiei, că transportatorii de mărfuri „invocă în susţinerea protestelor din aceste zile prejudiciile ce ar putea să le fie aduse prin creşterea accizei la combustibili cu 7 cenţi, şi nu mai apucă să amintească de multe alte motive ce le îngreunează afacerile”. Precizăm însă că liderii Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR) – singura dintre asociaţiile profesionale care a organizat protestul şi membrii ei fiind, de fapt, cei care au demonstrat ieri în stradă – au anunţat încă de la început şi au insistat pe tot parcursul acţiunii de ieri că această măsură extremă de încetare a activităţii transporturilor de marfă a fost luată în urma nerespectării, de către Ministerul Transporturilor, a Minutei încheiate în 22 mai şi care conţine 28 de revendicări.

De altfel, o simplă accesare la

https://www.conr.ro/info.php?id=177

https://protest.transportator.info/

demonstrează care sunt doleanţele patronatelor din transporturi, membre ale CNR.

Publicăm integral declaraţia politică a deputatului Şova:

„Din păcate, liderii protestatarilor au fost seduşi de tema scumpirii accizei, uitând să amintească cu aceeaşi persuasiune de mult mai gravele probleme cu care se confruntă industria transporturilor rutiere din România, cum ar fi:

– amenzile disproporţionate

 – neintroducerea reglementărilor adoptate de Comisia de industrii de peste 6 luni  în domeniul drumurilor

 – concurenţa neloială practicată de mulţi transportatori şi tolerată de autorităţi

 – imobilismul Ministerului Transporturilor în dialogul cu organizaţiile reprezentative din domeniu

Iată însă că se prefigurează o amânare a creşterii accizei. Acest lucru va face ca transportatorii să fie mulţumiţi? Desigur nu. Din păcate şi de această dată au căzut victime ale discursului populist sustinut de Preşedintele României. Oare au uitat transportatorii că preţul motorinei a fost şi 3,5 si 6,5 lei, iar lor le-a mers la fel de rău?

Îmi exprim susţinerea pentru intenţia Guvernului Ponta de a nu mai scumpi acciza la motorină dar îmi exprim regretul pentru încă un eşec al organizaţiilor patronale în susţinerea adevăratelor probleme ale transportatorilor rutieri.

Aştept de prea mult timp maturizarea patronatelor din transporturile auto, şi cu părere de rău cred că voi mai avea mult de aşteptat”.

Daţi click pentru a vizualiza Declaraţia politică a deputatului Lucian Şova.

Precizăm însă că atât Augustin Hagiu, preşedintele CNR, cât şi Siegfried Mayer, secretarul general al CNR, au precizat în toate declaraţiile lor că nu vor înceta protestul până când Guvernul nu va decide înfiinţarea unei echipe de reprezentanţi ai ministerelor Dezvoltării şi Administraţiei, Finanţelor, Departamentului Proiectelor de Infrastructură şi, evident, al Transporturilor, care să poarte discuţii cu protestatarii pe tema modificărilor legislative ce trebuie operate urgent.

Printre acestea sunt şi cele enumerate de deputatul Şova. Spre exemplificare, daţi click pentru a vizualiza Minuta încheiată în 22 mai.

Siegfried Mayer ne-a declarat că a transmis deja ieri, în prima zi a protestului, o listă cu 10 revendicări către Ministerul Transporturilor, insistând că reprezentanţii CNR vor merge la negocieri numai dacă va fi o echipă cu reprezentanţi ai ministerelor amintite şi condusă de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.