Deputatul Vlad Nistor, incompatibil: decan și director

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că deputatul PNL Vlad Gheorghe Nistor (foto centru) s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 aprilie 2010 – 1 octombrie 2012, deoarece a cumulat funcțile de decan al Facultății de Istorie – Universitatea București, de director al Institutului de Studii Diplomatice din cadrul Facultății de Istorie (perioada 29 aprilie 2010 – 9 februarie 2011) și de director al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie (1 noiembrie 2011 – 1 octombrie 2012).

Nistor a obținut sume importante din bani publici pentru funcțiile pe care le-a deținut simultan în instituțiile de stat, potrivit Declarației de avere depusă în 24.05.2013, la Universitatea București, pentru veniturile din anul anterior (2012):

– 92.739 lei ca profesor universitar și manager de proiect

– 55.125 lei ca director general al Institutului Diplomatic Român

– 94.574 lei despăgubiri recuperate în instanță de la Institutul Diplomatic Român

Potrivit Declarației de avere depusă în luna decembrie 2012 la Camera Deputaților, imediat după ce a fost ales deputat din partea USL, Vlad Nistor a câștigat numai din funcția de profesor universitar și de manager de proiect, în anul anterior (2011), peste 1,4 miliarde de lei vechi, la care s-a adăugat apoape un miliard din drepturi de autor.

Declarația este identică celei depuse în 3.04.2012 la Universitatea din București.

ANI precizează, într-un comunicat, că Vlad Nistor a încălcat dispozițiile art. 72, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 128/1997, potrivit cărora “Funcțiile de conducere (…) de decan (…) director de departament (…) sau de unitate de cercetare (…) nu se cumulează”, și dispozițiile art. 214, alin. (1) din Legea nr. 1/ 2011, potrivit cărora “Funcțiile de conducere (…) de decan (…) de director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare (…) nu se cumulează”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

ANI arată că Vlad Nistor a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, iar deputatul a depus la dosar un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Magda SEVERIN

Sursă foto: Facebook Vlad Gheorghe Nistor

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.