Lucian Diniţă: Iarna vine din noiembrie, atenţie la anvelope!

Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere, a declarat, miercuri, că şoferii ar putea să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă încă din noiembrie, potrivit prognozei meteo. El a atenţionat că în unele zone ale ţării temperaturile au ajuns deja în pragul îngheţului, astfel că autovehiculele care circulă pe acolo trebuie să aibă cauciucurile adecvate, întrucât legea nu impune un termen precis de echipare pentru iarnă.

“Dacă prognoza este corectă, atunci din noiembrie vine iarna. Cauciucurile de vară trebuie înlocuite odată cu îngheţul. Nu contează ce lună este”, a precizat Diniţă.

Şeful Poliţiei Rutiere a dat ca exemplu localităţile Câmpeni – Alba şi Bâlea Lac, unde s-au înregistrat deja temperaturi de îngheţ, iar aici, după litera legii, ar trebui folosite cauciurile de iarnă.

Reamintim că, începând cu 1 noiembrie 2011, şoferii sunt obligaţi să-şi echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă, în caz că circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Nu se precizează o perioadă anume din an, astfel că, unde ninge din octombrie, conducătorii auto trebuie să ştie că nu au voie pe şosea fără cauciucuri de iarnă.

În cazul vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă pe axele de tracţiune şi să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru cei care nu respectă noile dispoziţii este de la 9 la 20 de puncte-amendă, respectiv între aproximativ 600 şi 1.400 de lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

În mod normal, străzile oraşelor, drumurile naţionale şi autostrăzile ar trebui deszăpezite, astfel încât să se circule pe asfalt “la negru”.

Cum însă acest lucru nu se întâmplă, deşi autorităţile locale şi CNADNR alocă sume astronomice pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil (circa 100 milioane de euro/an CNADNR, câteva zeci de milioane de euro primăriile de sector din Capitală şi cam tot atât oraşele mari din ţară), fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a ales soluţia mai simplă pentru evitarea blocării drumurilor cu maşini neechipate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.