Direcţia Mari Contribuabili se împarte baronilor locali

Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili nu mai este subordonată direct ministrului Finanţelor, fiind transferată în subordinea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Bucureşti  şi urmează să fie împărţită, de la 1 ianuarie 2014, celor 42 de Administraţii Fiscale Publice judeţene, titrează cotidianul PUTEREA. Fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Boc, Gheorghe Ialomiţianu, susţine că prin această manevră Daniel Chiţoiu îşi va bate singur cuie în talpă. „Ar fi o mare prostie ca Marii Contribuabili să treacă la judeţe. Practic, baronii locali ar pune o presiune puternică pe marile societăţi şi nu ar fi deloc bine pentru buget. (…) Vom avea o şi mai proastă colectare la bugetul de stat, cu mult sub cea reuşită de Sorin Blejnar”, a opinat el.

„Miercuri dimineaţa, pe la ora 9.00, preşedintele ANAF, Gelu Diaconu, a comunicat într-o şedinţă că s-a primit aprobarea din partea premierului Victor Ponta ca, începând cu 1 ianuarie 2014, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili să se spargă în bucăţele şi să treacă de la Ministerul Finanţelor la Administraţiile Fiscale Publice judeţene. Practic, acum toate marile societăţi comerciale din România sunt supravegheate fiscal de către Marinel Rizea, directorul DGRFP Bucureşti”, arată articolul din PUTEREA, care prezintă şi captura de pe Net ce demonstrează că miercuri, la ora 16:19, Direcţia Mari Contribuabili figura deja în “ograda” DGRFP Bucureşti.

Gheorghe Ialomiţianu a explicat de ce ministrul Daniel Chiţoiu „îşi bate singur cuie în talpă”: “(…) Pentru că, dintotdeauna, cel vinovat de proasta colectare la bugetul de stat este ministrul Finanţelor. În acest moment putem vorbi de o foarte slabă colectare. Şi nici nu avea cum să fie altfel, dacă analizăm ce se întâmplă în prezent cu ANAF!”.

Întrebat dacă se referă la reorganizarea ANAF, Ialomiţianu a răspuns afirmativ şi a explicat de ce divizarea DGFP-urilor în administraţii fiscale judeţene şi regionale a produs un colaps în colectarea impozitelor şi taxelor la bugetul de stat:

„Pentru că, acum, directorii din direcţiile regionale, deşi s-au luptat pentru posturi, au observat că ei sunt doar o altă structură de supraveghere. Nu au nici o putere de control şi colectare. În schimb, iau castane în cap”, a arătat, pentru PUTEREA, fostul ministru.

Despre faptul că reorganizarea ANAF prin divizare a fost dorită de baronii locali, pentru că au obţinut mai multe funcţii pentru acoliţi, Ialomiţeanu a admis acest lucru, dar susţine că „efectul este unul dezastruos”. „Acum, contribuabilii mijlocii, cei care dau constant bani la buget, sunt bulversaţi de directorii regionali şi cei judeţeni. Şi unii, şi alţii doresc ca depunerile să se facă la administraţiile lor, iar contribuabilii mijlocii sunt bulversaţi”, a continuat el.

Ialomiţeanu consideră că ar fi fost mai bine ca la direcţiile regionale să fie arondaţi contribuabilii mijlocii, la administraţiile judeţene să fie cei mici şi persoanele fizice, iar Marii Contribuabili să rămână la Ministerul Finanţelor.

„Categoric, ar fi o mare prostie ca Marii Contribuabili să treacă la judeţe. Practic, baronii locali ar pune o presiune puternică pe marile societăţi şi nu ar fi deloc bine pentru bugetul de stat. În Franţa, de exemplu, Fiscul care se ocupă cu colectarea de la contribuabilii mijlocii are sediile în localităţi mici, pentru a le scoate de sub presiunea factorului politic. Şi a dat roade această metodă. La noi, este exact invers şi aud acum că baronii locali doresc să pună mâna şi pe Marii Contribuabili. Vom avea o şi mai proastă colectare la bugetul de stat, cu mult sub cea reuşită de Sorin Blejnar”, a conchis Ialomiţianu.

Iar aceasta în condiţiile în care, aşa cum aminteşte PUTEREA, „sub domnia lui Ialomiţianu la Finanţe au acţionat cele mai puternice reţele de evaziune fiscală coordonate şi protejate de trinomul Sorin Blejnar-Sorin Florea-Codruţ Marta, foştii capi ai ANAF. În perioada 2010-2012, cât timp Gheorghe Ialomiţianu a fost ministru al Finanţelor, s-a înregistrat în fiecare an o evaziune de peste 10 miliarde de euro produsă de filierele subordonate lui Sorin Blejnar”.

Daţi click pentru a vizualiza tot articolul din PUTEREA. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.