UPDATE 4! „Discotecarul” de la Fondurile Europene, noul ministru al Finanțelor

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurile Europene denumit „discotecar” și „dandy” de Traian Băsescu, este noul ministru al Finanțelor în locul lui Darius Vâlcov, arestat la domiciliu într-un prim dosar pentru fapte de corupție și pentru care DNA a cerut Senatului încă o încuviințare pentru arestarea lui preventivă în al doilea dosar.

Propunerea a fost făcută astăzi la ora 16.00 de premierul Victor Ponta iar președintele Klaus Iohannis a acceptat-o.

În locul lui Teodorovici va fi numit ministru la Fondurile Europene secretarul general al Ministerului Muncii, Marius Nica.

UPDATE: Băsescu s-a resemnat: 

basescu si teodorovici 3

UPDATE 30 martie: Eugen Orlando Teodorovici și Marius Nica au depus jurământul la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta, a președinților Camerelor Parlamentului, Călin-Popescu Tăriceanu și Valeriu Zgonea, precum și a membrilor Guvernului.

Președintele Iohannis nu a ținut niciun discurs.

UPDATE 2: Băsescu îi cere lui Iohannis duminică, 29 martie, într-o nouă postare pe Facebook, să nu-l accepte pe Teodorovici în funcția de ministru al Finanțelor:

basescu teodorovici 2

UPDATE: Într-o postare pe Facebook, Traian Băsescu îl critică pe Teodorovici că a votat în Senat împotriva arestării lui Dan Șova, iar pe Iohannis că a reacționat târziu întrebându-se „dacă avem un conflict între puterile statului”.

Băsescu acuză că „Alianța de la Grivco (cu trimitere clară la Dan Voiculescu – n.r.) și USL-ul sunt mai vii ca oricând, dar nu „pas cu pas” (expresia-promisiune a lui Iohannis la alegerile prezidențiale – n.r.), ci buluc”.

basescu teodorovici

Rată de absorbție 52% și plăți întrerupte pe POSDRU

Teodorovici a reușit până în februarie anul acesta să crească la 52% rata de absorbție a fondurilor europene, după ce a preluat ministerul de la fratele lui Ludovic Orban, Leonard Orban, cu o rată de numai 12%.

Însă în martie, Comisia Europeană a întrerupt plățile pentru POSDRU. 

Percheziții DNA la MFE, luna trecută

Culmea este că luna trecută procurorii DNA au făcut percheziții și la ministerul lui Teodorovici, pentru fraudarea fondurilor europene în perioada 2007-2013, fără însă ca acesta să fie pus sub acuzare.

România se plasează în coada statelor UE la absorbţia fondurilor europene, fiind singura ţară cu rată sub 60% și cu 20% sub media înregistrată la nivelul Uniunii, a avertizat în februarie şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote.

Niciun chior din exercițiul bugetar 2014-2020

Despre finanţări de proiecte în exercițiul bugetar 2014-2020 nici nu poate fi vorba, deşi suntem la sfârșitul lunii martie 2015.

În ciuda avertismentelor CE din iulie 2013, finalizarea Master Planului General de Transport este întârziată cu aproape doi ani; proiectul final prezentat de ministrul Ioan Rus experților Comisiei Europene va suferi noi corecții cerute de experții europeni, care văd alte prorități decât ministrul Transporturilor. Avizul urmează a fi dat la sfârșitul lui aprilie iar Master Planul va fi aprobat prin lege, de Parlamentul României, cel mai devreme în luna mai.

20% dezangajări la Transporturi

Ministrul Teodorovici a anunțat recent că până la sfârșitul acestui va aduce la 80% rata de absorbţie a fondurilor europene din exercițiul financiar 2007-2013 iar 20% vor fi dezangajări, în mod egal pentru Programele de Mediu şi Transporturi.

Nu va mai avea „șansa” să fie tras la răspundere la finele anului dacă nu se va ține de cuvânt.

Ministerul Transporturilor a anunţat încheierea anului 2014 cu un grad de absorbție de 58,55%. Astfel, din totalul de 4,8 miliarde euro alocați României pentru perioada de programare 2007-2013, anul trecut au fost atrași 1,128 miliarde euro. În anul 2013 rata a fost de 10,70%, iar în anul 2012, de 32,24%.

Pentru anul acesta, MT are în plan atragerea unui buget alocat de Comisia Europeană în valoare de 1,880 miliarde euro.

Eugen Teodorovici și Marius Nica vor fi învestiți în noile funcții luni dimineață la ora 10.00, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni.

Magda SEVERIN  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.