DNA a depăşit Biserica la încredere – sondaj IRES

După valul de anchete şi arestări ce a lovit în plin baronimea locală şi parlamentarii, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a depăşit Biserica la capitolul “foarte multă încredere” în cel mai recent sondaj al IRES, din 18-19 decembrie. Chiar dacă amândouă au fost creditate de către 66% dintre cei chestionaţi, DNA a avut de partea ei 27% dintre români la capitolul “foarte multă încredere”, în timp ce Biserica numai 23%. Aceasta din urmă recuperat însă la secţiunea “multă încredere”, acordată de 43% dintre români, pe când DNA a primit puncte de la 39% dintre ei.

SMURD s-a clasat pe locul 1, fiind creditat de 88% dintre cei chestionați, iar pompierii, pe locul secund, 80% dintre români spunând că au multă și foarte multă încredere în aceștia.

În Armată au multă și foarte multă încredere 81% dintre români, ocupând locul 3.

DNA se plasează pe locul 4 în top, apoi vin Biserica, Diaspora românească, DIICOT, SRI şi Justiţie.

grafic ires

Diaspora şi Facebook intră în top

IRES a introdus în premieră, în topul încrederii, diaspora și Facebook, doi dintre actorii determinanți în rezultatul alegerilor prezidențiale din acest an.

Chiar dacă diaspora nu este o entitate coagulată și structurată, 60% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere în aceasta, se arată în analiza sociologică.

În Facebook au multă și foarte multă încredere 42% dintre românii chestionați, în timp ce 39% dintre respondenți susțin că au puțină și foarte puțină încredere.

În Justiție au foarte multă încredere 54% dintre români (15% “foarte multă” şi 19% “multă”).

grafic 2 ires

În BNR au foarte multă încredere 12% dintre români, iar 43% au multă încredere: în total, 55%.

Încrederea în mass-media este cea mai polarizată: 49% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere (12% au “foarte multă încredere” şi 37% au mare încredere), în timp ce alţi 49% spun că au puțină și foarte puțină încredere.

Parlamentul şi partidele, la coada clasamentului 

La polul opus al clasamentului se află Parlamentul, în care au foarte multă încredere doar 2% dintre români şi multă încredere 7% (în total 9%), iar 89% spun că au puțină și foarte puțină încredere.

Partidele politice sunt şi ele la coadă: numai 2% dintre români le acordă foarte mare încredere şi 8% mare încredere, în timp ce 87% le dau puţină (43%) şi foarte puţină (44%) încredere.

Românii au plasat şi ONG-urile pe ultimele locuri: doar 5% dintre participanții la studiu le-au acordat foarte multă încredere și 21% multă încredere.

Avocatul Poporului, FMI, sistemul de sănătate şi sindicatele se află, de asemenea, printre ultimele în topul încrederii românilor.

grafic 3 ires

Ponta în picaj, Băsescu iese bine

Premierul Ponta iese şifonat la sfârşitul a aproape 3 ani de guvernare: 7% de români i-au acordat foarte multă încredere şi 21% multă încredere, în timp ce 70% au puţină (36%) şi foarte puţină (34%) încredere în el.

În schimb, preşedintele Traian Băsescu îşi încheie relativ bine cel de-al doilea mandat, cu 12% foarte multă încredere şi 39% multă încredere, în timp ce numai 43% au puţină (26) şi foarte puţină (17) încredere în el.

65% dintre români, nemulţumiţi de felul cum trăiesc

Totodată, 65% dintre cei chestionaţi nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc. Totuși, 44% cred că peste un an vor trăi mai bine, 33% speră că vor trăi la fel și doar 17% apreciază că vor trăi mai prost.

Despre cum a fost anul 2014 faţă de 2013 pentru România: mai puţin de o treime (31%) cred că a fost mai bun, 30% că a fost mai rău iar 36% cred că a fost la fel.

Despre cum va fi 2015 faţă de acest an: 58% cred că va fi mai bun, 28% – că va fi la fel și doar 9% sunt pesimiști.

Lipsa locurilor de muncă a fost, și în 2014, principala îngrijorare a românilor, urmată fiind de criza politică (15%), iminența unei boli (15%), creșterea prețurilor (13%), nesiguranța locurilor de muncă (10%), reducerea veniturilor (7%), lipsa de perspectivă (6%) sau singurătatea (3%). 

Daţi click pentru a vizualiza integral Sondajul IRES. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.