DNA blochează lichidarea Carpatica Asig

directia-nationala-anticoruptie-dnaProcurorii DNA au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) impunerea măsurii preventive de interdicţie, pe o perioadă de 60 de zile, a iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a societății Carpatica Asig SA.

În 27 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare firmei de asigurare ce a fost adusă în pragul falimentului de proprietarul său, Dan Adamescu, condamnat anul acesta la 4 ani şi 4 luni de închisoare pentru mituirea mai multor judecători în dosarele de insolvență a firmelor sale.

Procurorii DNA arată în solicitarea către instanța supremă că situaţia apărută în urma deciziei luate de  ASF “creează riscul lichidării şi radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală”.

Carpatica Asig a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru infracţiuni de cumpărare de influenţă şi dare de mită, la data de 25 aprilie 2014.

În 25 aprilie 2014, DNA a trimis în judecată “lotul Ruşanu din dosarul ASF-Carpatica Asig, între care se află şi Laura Chițoiu, fost director al Direcției Avizări ASF şi soția fostului ministru al Finanțelor Daniel Chiţoiu (scăpat de urmărirea penală în acest dosar graţie colegilor din Camera Deputaţilor, care au votat împotriva cererii DNA), alături de pe alți 10 inculpați, printre care Ilie Carabulea, patronul Grupului Carpatica, dar şi compania, ca persoană juridică.

În 8 martie anul acesta, magistrații instanței de fond – Curtea de apel București – i-au achitat pe Rușanu, pe fostul vicepreședinte al ASF Corneliu Moldoveanu și pe avocatul Dan Odobescu, dar i-au condamnat pe ceilalți 9 inculpați, printre care Ilie Carabulea – la 6 ani și 6 luni – și Laura Chițoiu – la 1 an de închisoare cu suspendare și 3 ani de încercare -, pentru fapte grave de corupție.

Amendă penală de 600.000 de lei

Totodată, prin sentinţa penală nr. 44/F din 08.03.2016, Curtea de Apel Bucureşti a condamnat SC Carpatica Asig SA la plata unei amenzi penale de 600.000 lei, precum şi difuzarea hotărârii de condamnare în mass media.

Împotriva sentinţei, Carpatica Asig a declarat apel iar procesul dse judecă în prezent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“În aceste condiţii, la data de 27 iulie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F) a decis, între altele, declanșarea procedurii de faliment și lichidarea Societăţii Carpatica Asig SA prin procedura obişnuită de insolvenţă, emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului Societăţii Carpatica Asig SA (urmând a fi sesizat judecătorul sindic din cadrul tribunalului competent)”, precizează DNA.

ASF: Procedura de faliment îşi urmează cursul

La rândul său, ASF arată că procedura iniţiată la data de 28 iulie 2016, odata cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, îşi urmează cursul, principalele etape fiind selectarea unei case de avocatură, depunerea cererii de faliment la instanţă şi judecarea cauzei.

”În prezent, este în derulare selecţia avocaţilor care vor reprezenta ASF, conform procedurilor legale de achiziţie a serviciilor de asistenţă juridică, aceasta etapă fiind prevazută să se încheie vineri, 12 august. De asemenea, experienţa din cazul societăţii Astra arată că întreaga procedură judiciară este de durată, depaşind sensibil termenul de 60 de zile prevazut în solicitarea DNA”, precizează ASF.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.