DNA nu poate elimina din licitație firmele anchetate penal. Lukoil îi va furniza carburant de 4,7 mil. lei

Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că nu poate elimina din procedura de licitație persoanele fizice sau juridice anchetate penal. Anunţul vine ca replică la un articol de presă cu titlul “DNA își va alimenta mașinile din benzinăriile Lukoil (…)”.

DNA a atribuit Lukoil un contract de 4,7 milioane lei, fără TVA, în urma unei licitaţii deschise.

Acordul-cadru a fost încheiat pe 4 ani şi prevede livrarea de benzină fără plumb şi de motorină, pe baza cardurilor de credit şi a bonurilor valorice, la benzinăriile Lukoil.

“Procedura în urma căreia a fost atribuit contractul menționat în articol a fost licitație deschisă desfășurată prin SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). La licitație s-au înscris trei ofertanți, iar oferta câștigătoare a fost declarată în conformitate cu dispozițiile legale în materia achizițiilor publice: criteriul ‘prețul cel mai scăzut’. În urma clasamentului făcut în funcție de criteriul sus-menționat, a fost declarată câștigătoare oferta SC Lukoil România SRL”, se arată într-un comunicat al DNA remis astăzi.

DNA mai spune că în termenul prevăzut de lege nu a fost depusă nicio contestație de către ceilalți competitori participanți la licitație, iar prin urmare contractul-cadru a fost încheiat la data de 16 septembrie 2015.

“Potrivit OUG 34/2006, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la această dată, autoritățile contractante nu au posibilitatea să elimine din procedura de licitație acele persoane fizice sau juridice care fac obiectul unor anchete penale”, susține DNA.

Dosarul Lukoil se judecă din 3 august

În 8 iulie a.c., Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a extins măsurile asigurătorii în dosarul de spălare de bani de la Lukoil, punând sechestru pe conturile SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi asupra unor bunuri ce aparţin companiei-mamă Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda. până la concurenţa sumei de 2 miliarde de euro.

În 3 august, dosarul a fost trimis în judecată.

Astăzi, Tribunalul Prahova a redus cu peste 800 de milioane de euro sechestrul de 2 miliarde euro instituit în dosar.

Dosarul Lukoil a “explodat” în 2 octombrie 2014, când au avut loc 23 de percheziţii la sediul rafinăriei Lukoil din Ploieşti şi a altor societăţi comerciale de la aceeaşi adresă, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Patru zile mai târziu, în 6 octombrie, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe produsele Rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei – exact prejudiciul constatat în urma percheziţiilor.

Imediat, conducerea Lukoil a anunţat că „Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă”.

A doua zi, în 7 octombrie, sechestrul a fost ridicat după ce premierul Victor Ponta şi-a exprimat public îngrijorarea faţă de soarta celor 3.500 de angajaţi ai rafinăriei.

Directorul general al Lukoil, Andrei Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, sub acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani. El nu are voie să părăsească judeţul Prahiva şi judeţul Ilfov, potrivit măsurilor dispuse de procurori imediat după ridicarea sechestrului.

Totodată, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a instituit în aceeaşi după-amiază un alt sechestru asigurător, pe o cantitate de țiței mai mică stocată în spațiile de depozitare ale companiei de stat Oil Terminal, în valoare de 16 milioane de dolari.

În 9 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că „Justiţia se află în faţa unui şantaj” şi a cerut Guvernului „să fie pregătit să preia rafinăria Petrotel dacă Lukoil anunţă mâine că nu reia producţia”.

Băsescu a atras atenţia că „Lukoil merge de 5 ani în pierdere şi „premierul Victor Ponta minte când spune că a primit anual 700 de milioane la buget din partea companiei Lukoil ca taxe şi impozite”.

„I-a dat banii din acciză (acciza suplimentară de 7 eurocenţi la litrul de carburanţi – n.r.)”, a acuzat Băsescu.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că „o companie nu pleacă din ţară că e nervos Băsescu la ora trei” – făcând referire la declaraţia de presă a preşedintelui făcută la ora 15.00 la Cotroceni.

Ponta a admis că „Lukoil nu a plătit impozit pe profit”, arătând că „a dat alte taxe”.

A doua zi, în 10 octombrie 2014, Lukoil a reluat activitatea la rafinăria de la Ploieşti.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.