UPDATE! DNA: Ponta l-a chemat la Guvern pe Tobă ca să-i spună Duicu unde să-l numească pe Ponea. STENOGRAME

Apar noi probe în dosarul traficului de influenţă comis de baronul Duicu în biroul prim-ministrului Victor Ponta, în favoarea şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, soţul procuroarei Elisabeta Ponea – şefa Parchetului Curţii de Apel Craiova, care a retras în 2011 dosarul lui Bercea Mondial de la procurorul de caz, când în presă au apărut prima dată informaţii cu implicarea lui Mircea Băsescu. Procurorii DNA arată, în referatul depus instanţei vineri, 27 iunie, pentru prelungirea cu încă 30 de zile a arestării lui Duicu, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă s-a prezentat la ordin la Victor Ponta, la Guvern, în 13 iunie 2013, pentru a discuta cu Adrian Duicu despre promovarea lui Ponea şef la Ordinea Publică din IGPR.

UPDATE 30 iunie: Instanţa Curţii de Apel Bucureşti, rămasă în pronunţare de vineri pe cererea avocaţilor lui Duicu pe schimbarea măsurii preventive, a respins-o astăzi şi a decis prelungirea cu încă 30 de zile – pentru a 3-a oară – a perioadei de arest. Sentinţa nu este însă definitivă și poate fi contestă la instanța supremă.

Declaraţia lui Petre Tobă este invocată de anchetatori ca probă, dar nu sunt redate în referat şi afirmaţiile şefului IGPR. Este însă normal acest lucru, atât timp cât referatul cu propunerea de arestare preventivă pe perioada cercetărilor nu reprezintă rechizitoriul ce se trimite în instanţă, spre judecare, odată cu dosarul, la finalizarea cercetărilor.

Iar acestea sunt departe de a se încheia, cazul fiind unul foarte complex.

Anchetatorii precizează, totodată, că “mai multe persoane au fost audiate în calitate de martor şi au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituţii, mijloacele de probă astfel administrate confirmând situaţia de fapt”.

Săptămâna trecută a fost audiat la DNA şi şeful de Cabinet al Prim-ministrului, Vald Stoica.

Procurorii anticorupţie menţionează în referat despre “declaraţia martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut „aprecieri pozitive” la adresa inculpatului Ponea Constantin Stefan (fostul şef al Poliţiei Mehedinţi, n.r.)”.

Potrivit referatului DNA, fostul preşedinte al CJ Mejedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul MAI, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul MAI, să discute cu Petre Tobăpentru a obţine promovarea lui Ştefan Ponea într-o funcţie de conducere în cadrul IGPR.

Cei doi au purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi pe data de 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea.

Duicu îl “stabiliza” pe Ponea din sediul Guvernului

Potrivit referatului procurorilor, la data de 11 iunie 2013, Duicu îi comunică lui Dumitrescu că în 13 iunie 2013 intenţionează să meargă la premier: “Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”, se arată în referat.

“Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord, se arată în referatul procurorilor.

Procurorii mai susţin că, în aceste împrejurări, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul PSD, a obţinut folosul pe care i-l promisese fostului şef al poliţiei judeţene.

“Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea…ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo…deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult'”, se mai menţionează în referat.

Procurorii mai arată că Duicu i-a transmis lui Ponea că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, Elisabeta Ponea, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri de parchet din Bucureşti.

Cu privire la aceeaşi întâlnire, Adrian Duicu i-a transmis şi lui Doru Dumitrescu: “l-a chemat acolo şeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; şi a venit acolo; ok”, se mai spune în referat.

Preşedintele suspendat al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi omul de afaceri Constantin Popescu, lider al PSD Orşova sunt cercetaţi în arest, pentru fapte de corupţie.

Duicu este acuzat de:

 – trafic de influenţă,

– cumpărare de influenţă,

– instigare la dare de mită,

– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite,

– instigare la abuz în serviciu şi două infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Constantin Stefan Ponea, şeful IPJ Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, iar omul de afaceri Constantin Popescu, de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

După începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Ponea, noul ministr al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a dispus retragerea acestuia de la comanda IPJ Mehedinţi şi punerea lui la dispoziţie.

Încă 9 urmăriţi penal

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal secretarul CJ Mehedinţi, Ştefan Mednyasky, şefa CASMB a judeţului, Elisabeta Rolea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Doina Borugă, şi alte 6 persoane, având calitatea de suspect.

Potrivit ordonanţei de efectuare a urmăririi penale, în perioada martie-iunie 2013, Duicu i-a spus lui Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, a unor funcţionari publici din conducerea MAI – condus la acea vreme de Radu Stroe – şi a şefului IGPR, şi că o va folosi pentru a-i determina să îl menţină temporar pe Ponea în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din IGPR Române.

Soţia lui Ponea şi dosarul lui Bercea

Totodată, i-a promis lui Ponea că îi va facilita soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, promovarea ca şefă la DNA. Aceasta, în calitate de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Craiova, i-a retras în 2011 subalternului său dosarul instrumentat până la acea dată în cazul lui Bercea Mondial.

Concret, în referatul procurorilor DNA se arată că Elisabeta Ponea fusese propusă în 4 septembrie anul trecut, de Ministerul Justiţiei, să ocupe o funcţie de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie, dar propunerea a fost retrasă imediat de la CSM.

La schimb cu instalarea familiei Ponea la butoane, preşedintele CJ Mehedinţi i-a cerut şefului IPJ Mehedinţi să-l scape de dosarul de incompatibilitate pe care îl are la Craiova şi unde judecător şef de secţie este sora lui Ponea.

Adina Ponea este chiar preşedintele Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal la Curtea de Apel Craiova, iar recent, Duicu a câştigat la instanţa acestei Curţi, un proces cu ANI privind conflictul de interese.

Ponta neagă

Gândul a relatat în aprilie, citând dintr-un prim referat al procurorilor DNA, că Duicu făcea trafic de influenţă în antecamera Cabinetului Prim-ministrului, din Palatul Victoria.

Premierul Victor Ponta a negat, în 14 aprilie, că s-a întâlnit cu Duicu şi că ar fi discutat cu acesta despre schimbări în Poliţie, precizând că DNA nu a arătat că Duicu ar fi venit efectiv la el, ci că aşa susţinea baronul.

A doua zi, în 15 aprilie, Ponta şi-a mutat biroul din Palatul Victoria la MApN.

Numai că referatul de vineri al procurorilor arată contrariul, lucru recunoscut de Petre Tobă.

Ponta neagă în continuare dar de data aceasta nu mai spune că nu s-a întâlniti niciodată cu Duicu, că că nu i-a cerut lui Tobă să se conformeze doleanţele baronului. Argumentele sale sunt însă slabe.

Iată declaraţia de astăzi a lui Ponta, aflat în Afganistan: “Nu, nu l-am chemat niciodată să se întâlnească cu domnul Duicu şi, de altfel, domnul Tobă este un poliţist de mare valoare. Cred că prima dată a fost numit în funcţie chiar de domnul Oprea atunci când era ministru şi a fost şi a declarat adevărul atunci când a fost chemat de procurori”.

La fel şi Cazanciuc

Totodată, DNA a cerut şi documente de la Ministerul Justiţiei, pentru a lămuri misterul propunerii ministrului Robert Cazanciuc înaintate CSM privind numirea soţiei lui Ponea procuror-şef în cadrul DNA Bucureşti.

Propunerea nu a fost înregistrată la CSM pentru că a fost retrasă rapid iar Cazanciuc neagă acum că ar fi înaintat un astfel de document. Însă procurorii DNA deţin adresa respectivă.

Despre Elisabeta Ponea, ministrul Justiţiei spune că s-a aflat iniţial în cărţi pentru un post de procuror-şef la DNA deoarece aceasta era recomandată de faptul că a deţinut două mandate de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, din 2006 până în 2012. Dar faptul că în mandatele sale s-au închis majoritatea dosarelor penale ale lui Bercea Mondial nu i-a atras atenţia lui Robert Cazanciuc.   

STENOGRAME: “În 8 iulie 2013, Adrian Duicu l-a contactat telefonic pe Adrian Bădescu, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului și președinte al TSD Mehedinți, căruia i-a spus să-i transmită lui Vlad Stoica, șef al Cancelariei Prim-ministrului, ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Elisabeta Ponea”, se spune în referatul DNA.

Potrivit documentului, în cadrul discuției, Adrian Duicu a convenit cu Adrian Bădescu ca acesta să-i spună șefului Cancelariei premierului că primii doi s-ar fi întâlnit și că nu au discutat aceste aspecte ”sensibile” la telefon.

” (…)

Adrian Duicu: Deci am vorbit de toate comunele, numai de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu am fost. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu mașina. (…) N-o să-i spun lu’ Vlad prin telefon eu.

Adi Bădescu: Așa?

Adrian Duicu: Să-i ducă CV-ul lu’… m-a întrebat de CV-ul lu’ …

Adi Bădescu : Vlad?

Adrian Duicu: Lu’ madam Ponea. Da.

Adi Bădescu: A! Lu’ … așa? Am înțeles.

Adrian Duicu: Lu’ doamna… doamna lu’ șefu’ … a lu’ Ponea.

Adi Bădescu: Aha. Am înțeles.

Adrian Duicu: Știi?

Adi Bădescu: Bine. Bine.

Adrian Duicu: Spune-i lu’ Vlad tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu… Că ți-am spus ție, că m-am întâlnit cu tine și ți-am spus, nu la telefon.

Adi Bădescu: Da. Da. Am înțeles.

Adrian Duicu: Să ducă CV-ul pentru… pentru procuroru’, pentru Ponea.

Adi Bădescu: Aha. Am înțeles.

Adrian Duicu: Lu’ doamna Ponea.

Adi Bădescu: Îhî.

Adrian Duicu: Neapărat îi spui lu’ Vlad! Da?

Adi Bădescu: Da.

Adrian Duicu: M-a întrebat de el unde e.

Procurorii mai arată că, ulterior, în aceeași zi, Adrian Duicu l-a contactat pe Vlad Stoica, pentru a se asigura că Adrian Bădescu i-a transmis ”mesajul”.

În 11 iulie 2013, Adrian Duicu a mai purtat o discuție telefonică pe aceeași temă cu Adrian Bădescu:

(…)

Adi Bădescu: Și cu ăla, nu știu. Îi mai aduc aminte și azi să-i dea lu’ ăl mare.

Adrian Duicu: Cu?

Adi Bădescu: CV-ul, îi mai aduc aminte și azi să i-l dea lu’ ăl mare.

Adrian Duicu: Da. Da. Da. (…)

De asemenea, s-a reținut de DNA că, în 2 septembrie 2013, Adrian Duicu i-a transmis lui Ștefan Ponea un mesaj SMS cu următorul conținut: ”Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta”

“La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție”, se mai spune în document.

Ancheta este una complexă iar procurorii scot acum la iveală noi probe şi vor stabili exact gradul de vinovăţie al fiecăruia dintre cei implicaţi în traficul de influenţă produs chiar în Cancelaria Prim-ministrului României.

Aşadar, expresia-avertisment “scapă cine poate”, adresată de Victor Ponta baronilor locali, este valabilă inclusiv pentru el.

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.