“Dottore” a cerut ANCS sa decida daca a plagiat

Premierul Victor Ponta a transmis Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) o adresa prin care solicita sa-i fie analizata teza de doctorat sustinuta in 2003. Decizia survine dupa avalansa de acuze de plagiat aparute saptamana aceasta in mass-media din toata lumea, dupa un articol in acest sens publicat in prestigioasa revista Nature. Solicitarea prim-ministrului  a fost inregistrata joi si va fi transmisa spre solutionare catre Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, informeaza institutia. Amintim ca ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a schimbat in 8 iunie, aparent fara motiv, intreaga componenta a Consiliului, desi membrii acestuia activau de numai 6 luni, mandatul fiind de 4 ani.

“In cursul zilei de astazi, 21 iunie, la ANCS a fost inregistrata adresa nr. 7403, prin care domnul Victor Ponta a adresat cererea de a se analiza teza de doctorat sustinuta in anul 2003, in contextul acuzatiilor lansate in spatiul public in ultimele zile. ANCS va inainta adresa mai sus amintita spre solutionare Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNE), pentru demararea procedurilor in vigoare”, informeaza ANCS.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

El a declarat, marti, ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, considerand ca singura sa greseala este aceea ca nu a trecut in subsolul paginii autorii din care a citat la bibliografie, ci la sfarsitul tezei de doctorat.

Inainte de aceste acuzatii, presedintele Traian Basescu a facut referiri ironice, in cateva randuri, in legatura cu calitatea de doctor in drept a premierului Victor Ponta. Criticandu-l ca nu l-a anuntat, macar telefonic, inainte de sedinta de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea sefului statului, seful statului a afirmat ca aceasta denota o lipsa de respect, si a adaugat: “Cand esti doctor in drept, esti tare. Dottore!”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.