Două zile de ploi şi vijelii. Cod Galben de inundaţii în 11 judeţe

Informarea meteo de ploi torenţiale şi vijelii emisă miercuri a intrat în vigoare joi dimineaţă, fenomenele meteorologice amintite începând să îşi facă apariţia în vestul şi sud-vestul ţării. De după-amiază se vor muta în centru şi apoi vor cuprinde toată ţara. Vor fi averse însoţite de descărcări electrice, vânt puternic şi, local, grindină. La prânz, Administraţia Naţională Apele Române a emis o avertizare hidrologică Cod Galben valabilă joi şi vineri în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Siret şi Prut, unde există riscul producerii unor scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Temperaturile sunt în uşoară scădere, dar încă mai ating 28 de grade în Bucureşti şi zona de sud. Vor coborî însă semnificativ vineri, când maximele nu vor mai depăşi 23…24 de grade.

În Bucureşti sunt aşteptate ploi începând de joi seară, iar vântul puternic se va resimţi între orele 21.00 şi 1.00. Faţă de furuna de săptămâna trecută, când rafalele au atins 82 km/h, acum se aşteaptă viteze de vând în jur de 70 km/h. Amintim că joia trecută au fost rănite în Capitală 18 persoane, iar una a murit o zi mai târziu din cauza leziunilor craniene.

Ţara noastră a fost traversată în cursul nopţii şi diminţii de un nor de praf saharian. Astfel de fenomene se întâmplă frecvent, praful fiind adus de vânt în straturile superioare ale atmosferei, dar nu afectează oamenii. Cei cu probleme respiratorii trebuie totuşi să fie precauţi, dar medicii spun că nu există studii care să dovedească agravarea afecţinunilor mai mult decât o iritaţie. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.