UPDATE! Dreapta pune de-o alianţă. Iohannis candidează la şefia PNL. Deocamdată

Cum timpul nu mai are răbdare, alegerile prezidenţiale din toamnă pot fi pierdute dacă forţele de dreapta nu se unesc împotriva mastodontului PSD, au decis, ieri, liderii celor două partide mai mari: Crin Antonescu – PNL şi Vasile Blaga – PDL. Alianţa va coagula apoi şi noianul de formaţiuni de dreapta apărute de anul trecut încoace. În acest fel, premierul Victor Ponta nu îi mai poate amăgi pe alegători cu „învierea” USL iar fugarul Călin Popescu-Tăriceanu pierde şansa de a mai agita apele cu preluarea conducerii PNL, sub impulsul promisiunii tentante că va fi candidatul stângii la Prezidenţiale – el fiind deja înscăunat pe funcţia de al doilea om în stat. Căci mai mult ca sigur Ponta va dori să rămână prim-ministru.

Dan Voiculescu a ochit alt „client” pentru şefia statului: Mircea Diaconu, incompatibil cu funcţia de parlamentar dar lăsat de Curtea de Apel Bucureşti să candideze la orice altă funcţie în stat. O avea sau nu lacune legea, dar cert este că românii au dat buluc să-l aleagă la europarlamentare pe actorul din “Buletin de Bucureşti”.

Promovat masiv la Antena 3, Diaconu ar fi omul care l-ar scăpa de puşcărie pe “Felix” Voiculescu, printr-o graţiere de preşedinte. Fondatorul PC a fost deja condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare iar judecătorul Stan Mustaţă, care i-ar fi dat o soluţie favorabilă la apelul făcut de avocaţi, se află acum după gratii.

Un singur mare partid de centru-dreapta în România

Astăzi are loc prima rundă de negocieri între PNL şi PDL. Vasile Blaga a anunţat că Biroul Naţional al partidului pe care îl conduce a decis în unanimitate să aibă un singur candidat la Preşedinţie.

“Nu vom avea în vedere numai alegerile prezidenţiale, ci şi cele locale şi parlamentare din 2016. Dorim construirea, în timp, a unui singur mare partid de centru-dreapta în România”, a declarat el.

“Un mare partid de dreapta, cu tot ceea ce înseamnă partidele mari şi mici”, a spus şi Crin Antonescu că îşi doreşte.

Partidele lui Băsescu dispar

Cu alte cuvinte, PDL va fi înghiţit de PNL şi, în acest fel, i se va şterge urma de “partid al lui Traian Băsescu” – primul. De altfel, şi la PMP se cam strâng bagajele. Dar în ciuda rezultatului slab de 6,2% la europarlamentare, PMP a luat o mare parte din electoratul PDL, astfel că împreună au obţinut 18,4% din voturi, scor pe care PDL nu l-ar fi avut în veci dacă noul partid al lui Băsescu nu ar fi apărut.

Elena Udrea şi-a cam încheiat misiunea, chiar dacă este acuzată de toţi că a “îngropat” PMP. Să nu uităm că, înainte de a se înscrie ea în noul partid, nimeni nu vorbea despre el. Cum a apărut ea, a devenit ţinta tuturor televiziunilor – la Realitatea şi B1Tv, “de bine”,  şi la Antena 3 şi România Tv, “de rău”.

Săritura cu paraşuta nu a făcut-o întâmplător Elena Udrea, ci exact pentru a fi numită “paraşută” de către Victor Ponta. Tricoul purtat de Băsescu pe malul mării nu a făcut nici el o “greşeală”, ci o manevră inteligentă de a i se face reclamă PMP-ului, exact de către adversari.

Acum, PMP va fi înghiţit de PNL – care îşi va putea păstra numele sau şi-l va schimba după “îngrăşare” -, odată cu Forţa Civică a lui Mihai-Răzvan Ungureanu, cu Noua Republică şi cu alte formaţiuni care or mai vrea să se lipească.

Pe de altă parte, fugarii din PDL care au dus la căderea Guvernului MRU – cum este, spre exemplu, Sorin Frunzăverde -, vor reveni la matcă – oricare ar fi numele acesteia.

Elena Udrea nu a mai ieşit astăzi la declaraţii, acestea fiind făcute de Eugen Tomac, liderul partidului, care a anunţat că nu a fost invitat oficial la negocieri, dar a avut discuţii cu liderii PNL şi PDL. “PMP a fost creat pentru alegerile din 2016, nu pentru prezidenţiale”, a declarat el, adăugând că “vom sprijini un candidat unic al dreptei”.

Rolul preşedintelui

Traian Băsescu va avea rolul său în campanie – şi îl vom afla în toamnă: plângerea penală anunţată deja împotriva lui Victor Ponta, demascări privind ştergerea datoriilor Rompetrol, contractul cu Bechtel, privatizarea eşuată a CFR Marfă, Legea redevenţelor – ţintă Petrom şi altele.

Oricât ar clama ruperea de Băsescu – cum insistă Orban -, pedeliştii şi liberalii au mare nevoie de bazinul electoral al preşedintelui – deloc de neglijat atât în ţară, dar mai ales în străinătate.

De altfel, “Rezoluţia de necolaborare cu Traian Băsescu” nu a fost votată astăzi de PNL, în şedinţa Delegaţiei Permanente, care s-a încheiat la ora 16.00, a anunţat Ioan Ghişe.

Crin Antonescu susţine însă că “nimeni nu a cerut o asemenea rezoluţie”. El a spus că deocamdată nu s-a discutat despre partidele mici de dreapta.

Despre Elena Udrea, fostul lider al PNL a afirmat că “este un personaj de presă, iar dacă mă întrebaţi de PMP eu vă spun de domnul Tomac”, făcând referire la Eugen Tomac, fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu şi preşedinte interimar al PMP până la congresul care ar fi ales conducerea partidului – şi care, având în vedere noile mişcări politice, probabil nu se va mai ţine.

Doi candidaţi la şefia PNL

Klaus Iohannis, primarul Sibiului şi fost prim-vicepreşedinte al liberalilor – care a demisionat ieri, nemulţumit pe rezultatul de 21% obţinut de PNL în Sibiu pentru europarlamentare -, va candida la şefia PNL, astfel că revine pe firmament ca un posibil pretendent la Preşedinţia României.

Evident că mai sunt cu pretenţii similare Ludovic Orban şi Ioan Ghişe – de umplutură, pentru a arăta ce democraţie este în partid. Între timp, Orban a renunţat, astfel că Iohannis şi Ghişe sunt singurii rămaşi în cursă.

“Îi acord întreg sprijinul meu domnului Klaus Iohannis pentru ca PNL să câştige alegerile prezidenţiale. Îi rog pe toţi cei care mă susţin în partid şi în afara partidului să îl sprijine”, a declarat Orban.

Ionhannis, ca şi preşedinte

Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura la conducerea PNL şi se pare că va fi primul pas spre prezidenţiale.

“Am cerut o derogare de vechime pentru a fi în această poziţie. Cred că reacţia colegelelor şi colegilor a fost foarte bună, aşa că ne pregătim de congres – care va fi, cel mai probabil, la sfârşitul lui iunie”, a declarat Iohannis.

Întrebat de ce a mai demisionat ieri din funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, el a răspuns: “Am fost foarte supărat pe rezultatele din Sibiu de la europarlamentare, dar acum trebuie să cred că PNL trebuie să continue şi cred că va continua foarte bine”.

La insistenţele jurnaliştilor privind candidatura la prezidenţiale, Iohannis a spus că “nu discutăm despre candidatura la Preşedinţie, dar cred că vom câştiga”.

Iohannis este perceput de alegători mai mult ca tehnocrat decât ca politician şi ar acoperi preferinţele tuturor celor anti-PSD – dacă va fi candidatul unic al Dreptei astfel încât voturile opoziţiei să nu se disipeze. 

Întrebat dacă negocierile dintre PNL şi PDL se fac “pe alianţă politică sau fuziune”, Iohannis a răspuns: “Alianţă politică, fuziune – dreapta trebuie să discute şi să promoveze un candidat puternic pentru a câştiga alegerile prezidenţiale. Astăzi va avea loc o primă rundă de negocieri”, a spus el înainte de a merge la întâlnirea cu cei din PDL.

Şedinţa comună dintre liderii PNL şi PDL va începe la ora 17.00.

Antonescu, un pas înapoi

Crin Antonescu pare să facă un pas înapoi în PNL. El a anunţat că nu mai candidează pentru un nou mandat la conducerea PNL, făcând, însă următoarea precizare: “Nu înseamnă că aceste candidaturi de astăzi vor fi singurele, termenele vor fi până în preajma congresului”.

Ghişe – invitatul permanent al Antenei 3 – anunţase cu puţin timp înainte că “şi domul Tăriceanu îşi va depune candidatura”, ignorând că acesta nu mai este membru PNL şi, mai mult, a intrat în barca PSD, fiind înscăunat al doilea om în stat, preşedinte al Senatului în locul lui Antonescu, imediat după ruperea USL.

Întrebat ce rol va avea în continuare în partid, Antonescu a spus: “Pot să fiu orice. De bună seamă că susţin candidatura domnului Klaus Iohannis. De altfel, în situaţia în care demisionam, dl Iohannis mi-ar fi luat locul. Asta nu înseamnă că nu susţin în egală măsură candidatura d-lui Ghişe”.

Antonescu a spus despre Elena Udrea că “este un personaj de presă, iar dacă mă întrebaţi de PMP eu vă spun de domnul Tomac”. nimeni nu a cerut o asemenea rezoluţie

Congrsul PNL, în 28-29 iunie

Congresul extraordinar al PNL va avea loc în zilele de 28 şi 29 iunie, la Bucureşti, adică peste o lună. În tot acest timp, Victor Ponta, PSD şi Antena 3 vor îndrepta artileria grea către Klaus Iohannis, după ce au bombardat-o toată campania pe Elena Udrea. Traian Băsescu va rămâne însă în continuare preferatul atacurilor puterii.

“Norma de reprezentare a fost calculată pe baza rezultatelor de la ultimele două alegeri la care am participat singuri – prezidenţialele din 2009 şi europarlamentarele de anulo acesta. Vor fi  1.550 de delegaţi – o cifră normală, poate un pic mai mare faţă de cea de la ultimul congres, când au fost circa 1.200 delegaţi”, a anunţat Crin Antonescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.