Dreptul de a fi uitat: 932 de români au cerut Google să fie șterși din căutări

Google a primit din partea românilor 932 de cereri de ștergere din căutări a 4.611 linkuri, în perioada 29 mai – 30 iunie, în cadrul campaniei “dreptului de a fi uitat”, luată în conformitate cu decizia recentă a Curţii Europene de Justiţie (CEJ), potrivit Google România. În baza Hotărârii CEJ, utilizatorii pot cere motoarelor de căutare pe internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante şi care încalcă dreptul la viaţă privată.

Odată cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele căutărilor articole ale unor instituţii de media, între care s-au numărat BBC şi The Guardian.

La nivel european, Google a primit 70.000 de solicitări de eliminare din căutări a 267.550 de linkuri, în doar o lună de la lansarea unui site creat special în acest scop, cele mai multe astfel de cereri fiind primite din Franţa, după cum a informat, vineri, AFP.

Operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume a înfiinţat în 29 mai a.c. un site şi o comisie de experţi, pentru a respecta decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia

Astfel, Google a publicat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoană din Europa care doreşte să solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de căutare.

Ţările din care au venit cele mai multe astfel de cereri au fost Franţa (14.116), Germania (12.700), Marea Britanie (8.535), Spania (6.176) şi Italia (5.946).

Solicitările au vizat un număr total de 267.550 de linkuri, însă Google a precizat că fiecare astfel de cerere va fi tratată în mod individual.

Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat însă că decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive să încerce să cenzureze internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.

După ce şi-a atras acuzaţii de cenzură, Google a început să reintegreze în rezultatele căutărilor unele link-uri pe care le eliminase în numele aşa-numitului “drept de a fi uitat”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.