Drumuri judeţene blocate de alunecări de teren

Mai multe drumuri judeţene, comunale şi săteşti sunt parţial sau total închise în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău şi Vrancea, din cauza ploilor abundente din ultima săptămână. Iar meteorologii nu dau veşti bune din acest punct de vedere, cel puţin până sâmbătă, când precipitaţiile vor înceta două zile, înaintea unui alt episod de acest fel.

În Prahova, valurile de pământ dislocat au afectat infrastructura rutieră pe următoarele porţiuni de drumuri judeţene:

  • DJ 214 Brebu – Pietriceaua
  • DJ 101T Bertea – Lutu Roşu
  • DJ 235 de la km 2+100 de metri în comuna Lapoş
  • DJ 134 Sângeru – Salcia
  • DJ 207, la Câmpina
  • DJ 102M, în localitatea Şoimari.

Prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a anunţat că astăzi a avut loc o şedinţă a CJ în care au fost alocaţi din buget 1 milion de lei pentru punerea în siguranţă a drumurilor – redarea lor în circulaţie.

Alunecările de teren au afectat mai multe drumuri de interes local din comuna Proviţa de Sus, comuna Salcia către Valea Câinelui, satul Nucet, comuna Telega, satul Izvoarele 21 şi comuna Adunaţi.

Conform reprezentanţilor ISU Prahova, s-au activat ori reactivat alunecări de teren în localităţile Boldeşti – Scăieni, Breaza, Scorţeni, Sângeru, Cărbuneşti, Salcia, Gornet, Telega, Brebu, Proviţa de Sus, Lapoş, Ştefeşti, Şotrile, Izvoarele, Bertea, Valea Doftanei, Cornu şi Adunaţi.

Până în prezent nu au fost afectate locuinţe sau alte imobile, dar există zone cu riscul ca  grupuri de locuinţe să rămână izolate prin surparea totală a unor tronsoane de drum.

În Buzău, precipitaţiile abundente au rupt o porţiune din terasament pe DJ 203 K iar circulaţia este restricţionată pe o porţiune a şoselei, în localitatea Vintilă Vodă.

La Pardoşi, circulaţia este întreruptă pe DJ 220, după ce apa a acoperit un pod peste pârâul Câlnău.

La Vipereşti, Căneşti, Chiliile şi Pârscov pe mai multe drumuri comunale se circulă cu dificultate, după ce pietrişul a fost spălat de ploi, dar sunt şi podeţe şi punţi rupte de ape.

O familie din satul Grabicina de Jos, comuna Scorţoasa, a fost evacuată, marţi, din cauza unei alunecări de teren care s-a reactivat în zonă. Locuinţa familiei este în pericol de a se surpa, alunecarea de teren fiind foarte aproape de gospodăria respectivă. În această situaţie, oamenii s-au mutat la rude, iar bunurile şi le-au dus la căminul cultural din localitate. Prefectul de Buzău, Maria Buleandră, a anunţat că pentru această familie va fi amenajată o casă modulară.

Ploile au provocat pagube în 14 localităţi: Lopătari, Vintilă-Vodă, Cernăteşti, Mânzăleşti, Vipereşti,Căneşti, Chiliile, Cozieni, Pârscov, Buda, Valea Salciei, Pardoşi, Năeni şi Berca.

În Dâmbovița, alunecările de teren au afectat 11 localități – printre care Vârfuri, Vișinești, Bezdead, Râul Alb și Cândești – şi 5 drumuri județene.

O situaţie deosebită se înregistrează la Vişineşti, unde un val de pământ s-a dislocat la doar câţiva metri distanţă de o casă. Conform purtătorului de cuvânt al Prefecturii, Andreea Spiroiu, 13 gospodării sunt în pericol.

În Vrancea, la Cârligele, drumul spre Mănăstirea Dălhăuţi a fost afectat de alunecările de teren, accesul făcându-se în prezent doar pietonal. În comuna Gura Caliţei, peste 300 de oameni sunt izolaţi după ce drumul judeţean care face legătura între satele Dealul Lung şi Raşca s-a surpat.

De asemenea, au fost afectate 5 podeţe şi două punţi pietonale, iar în comunele Jitia şi Reghiu sunt afectate drumuri comunale şi podeţe.

“În momentul de faţă avem izolate rutier două sate care au în componenţă 327 de oameni. Monitorizăm situaţia cu atenţie, situaţia cetăţenilor cu probleme de sănătate, copii, bătrâni, femei însărcinate. Căutăm să identificăm soluţii la nivelul Consiliului Local pentru a interveni”, a declarat Neculai Ţandără, primarul comunei Gura Caliţei.

Potrivit Prefecturii Vrancea, 14 localităţi, între care Chiojdeni, Andreiaşu, Gura Caliţei, Nereju şi Cârligele, sunt afectate, 14 locuinţe fiind avariate după ce pământul a luat-o la vale.

La Chiojdeni, şase familii au fost evacuate după ce pereţii locuinţelor au început să se surpe, oamenii fiind adăpostiţi într-o şcoală din localitate.

O primă estimare a pagubelor provocate de ploi şi alunecări de teren arată că acestea se cifrează la peste 3,9 milioane de lei, conform Prefecturii Vrancea.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.