Duminica Floriilor: Aproape 1,5 milioane de români îşi aniversează onomastica

Peste 1,4 milioane de români îşi aniversează onomastica în Duminica Floriilor, de Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc această zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţime cu ramuri de finic. Primele menţiuni despre această zi provin din secolul al IV-lea. Astăzi, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi, spre a-i feri de rele. Ramurile de salcie care se împart în biserică  simbolizează exact ramurile de finic. 

Cu ziua de Florii începe Săptămâna Patimilor, ultima din Postul Paştilor. Totodată, începând cu seara de duminică, în biserici au loc slujbele numite denii. Acestea evocă toate momentele importante petrecute în viaţa Mântuitorului între ziua Intrării triumfale în Ierusalim şi până la Învierea Sa din morţi.

Rememorarea acestor momente triste sunt un prilej de conştientizare a stării noastre de păcat, din care putem ieşi doar cu ajutorul lui Dumnezeu, Cel care s-a răstignit şi a înviat pentru noi. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.