UPDATE! GALERIE FOTO. După inundaţii, Guvernul finanţează un dig în Teleorman

Cel mai afectat judeţ la inundaţiile produse începând din prima zi de Paşti – dar şi la cele în 2005, în timpul Guvernului Tăriceanu, când preşedinte al Consiliului judeţean era Liviu Dragnea – este Teleorman, iar premierul Victor Ponta a decis astăzi, pe loc, să aloce 15 milioane de lei pentru un dig ce va fi construit în zonă. În a treia zi de inundaţii, el a venit din vacanţă şi s-a dus glonţ în satul Beiu, unde s-a deplasat în această dimineaţă, împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu o barcă pneumatică împinsă de 6 pompieri, pe uliţele inundate, la casele oamenilor năpăstuiţi.

UPDATE 23 aprilie: Guvernul va cumpăra 7 bărci cu motor pentru Garda de Mediu şi a alocat din fondul de rezervă 53 de milioane de lei pentru digul de la Beiu.

Amândoi i-au îmbărbătat pe sinistraţi şi le-au promis că proiectul digului va fi gata până la sfârşitul lui august iar construcţia, până în decembrie – ceea ce e greu de crezut, dar chiar şi dacă va fi finalizată anul viitor, tot e bine şi populaţia de aici nu va mai prinde alt val de inundaţii.

ponta, dragnea

Banii vor fi alocaţi de Guvern în şedinţa de mâine, iar digul şi alte lucrări hidrotehnice de sistematizare a râurilor Vedea şi Teleormanul vor feri zona de alte inundaţii.

inundatii ponta

“Soluţia tehnică mi-a fost explicată de către directorul general de la Apele Române, o să alocăm în prima şedinţă banii necesari pentru lucrările de sistematizare şi anul acesta sper să fie gata lucrările, în aşa fel încât tot ce reparăm şi îşi repară oamenii măcar să ştie că repară pentru mult timp. Asta e soluţia, o să dăm banii şi o să vin să văd că banii se folosesc exact la ceea ce am spus. În august vin aici să vedem”, le-a spus Victor Ponta jurnaliştilor care l-au însoţit la inspecţie.

big_lso_5359

Ajutoare şi pentru materiale de construcţii

De asemenea, premierul le-a promis oamenilor că Guvernul le va da bani şi pentru materiale de construcţie astfel încât să îşi poată repara casele.

big_lso_5536

“Cred că un Guvern are obligaţia să intervină atunci când oamenii au necaz. Atât timp cât oamenii au un guvern pe care l-au votat şi îl susţin prin taxele şi impozitele lor, trebuie să îi ajute atunci, nu altă dată”, a precizat el, după ce a participat la şedinţa de la Prefectură.

ponta, dragnea, varga

Vicepremierul Dragnea s-a deplasat şi ieri cu barca pe ulițele inundate din comuna Beiu, oprind la porțile câtorva localnici pentru a discuta cu ei despre cât de afectate le sunt gospodăriile. Aceștia au reclamat că au primit încă din 2008 promisiuni că se va construi un dig, dar nu s-a întâmplat nimic.

Întrebat de jurnalişti ce concluzii a tras în urma discuțiilor cu sătenii, Liviu Dragnea a spus:”Când ai apă în casă nu cred că ești foarte mulțumit”.

Potrivit datelor de ieri ale ISU Teleorman, 30 de persoane erau izolate în satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni. Astăzi, 65 de persoane din Teleorman sunt încă evacuate din locuinţe iar 14 localităţi din judeţ sunt afectate de inundaţii, viiturile afectând zeci de kilometri de drum, poduri şi podeţe, dar şi sedii ale unor agenţi economici, respectiv o moară, un magazin şi un bar.

Două valuri de inundaţii

Este al doilea val de inundaţii care se produc – din nefericire şi cu pierderi de vieţi omeneşti – în timpul mandatului de premier al lui Victor Ponta.

Prima dată s-a întâmplat în septembrie 2013, când au murit 9 persoane, dintre care 7 înecate, după o rupere de nori în nordul judeţului Galaţi. Însă atunci inundaţiile au afectat 14 judeţe, majoritatea în Moldova, dar şi în sud, Ialomiţa.

Acum, pentru prima dată în istoria INMH, a fost instituit Cod Roşu de inundaţii timp de aproape două zile – în Teleorman, judeţul cel mai afectat, dar şi în Ialomiţa şi Prahova. . Avertizarea a fost ridicată în această dimineaţă, iar până deseară la ora 18.00 rămân sub avertizare Cod Portocaliu râul Neajlov, în judeţul Giurgiu, şi râurile Călmăţui, Vedea, Teleorman, Sabar, Ialomiţa şi Pârâul Câinelului, pe sectoarele din judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa.

Tot până la ora 18.00 vor fi sub Cod Galben, în judeţul Teleorman, râul Călmăţui, Pârâul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea, râul Vedea – care până marţi dimineaţă a fost sub Cod Roşu – în aval, la confluenţa cu râul Teleorman, râul Teleorman sector S.H. Teleorman – confluenţă cu Vedea -, precum şi râul Sabar aval Poenari (jud. Giurgiu) şi râul Ialomiţa sector aval S.H. Coşereni (jud. Ialomiţa).

inundatii ponta 3

Avertizările de inundaţii au fost emise încă din 18 aprilie, în 10 judeţe din sudul şi centrul ţării. La început a fost instituit Cod Galben, dar încă de la Înviere lucrurile s-au schimbat radical, oamenii din mai multe localităţi găsindu-se în imposibilitatea de a merge la biserică, din cauza apelor ce se revărsau deja pe drumuri în mici pâraie care începeau să crească.

4 morţi, doi dispăruţi 

Ultimul bilanţ arată că numărul morţilor a ajuns la 4, după ce, ieri, vicepremierul Gabriel Oprea anunţase, la şedinţa comandamentului de urgenţă, că sunt 3 persoane decedate şi 3 dispăruţi. Corpul celui de-al patrulea – un copil de 13 ani – a fost descoperit ulterior, fiind luat de apele învolburate. Decesele s-au produs însă în urma traversării voluntare de către victime a unor cursuri de apă, contrar atenţionărilor autorităţilor, potrivit lui Oprea.

Cei găsiţi morţi sunt: un bătrân de 80 de ani din Poboru, jud. Olt, un bărbat din Bucov, jud. Prahova, un cioban din Teleorman şi un copil de 13 ani din localitatea Surduleşti, jud. Argeş.

În continuare sunt dispăruţi doi buzoieni, după ce barca în care se aflau împreună cu alţi trei bărbaţi s-a răsturnat, sâmbătă, pe râul Buzău. Ceilalţi trei bărbaţi au reuşit să se salveze. Printre aceştia s-a aflat un tânăr de 17 ani, al cărui tată este însă printre cei dispăruţi.

Sute de case, curţi şi anexe gospodăreşti inundate

Revărsarea râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea şi Câinelui şi a afluenţilor acestora au inundat 131 de case în Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca Vîrtoape, Balaci, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti şi Frumoasa.

Totodată, apele au intrat în 317 curţi şi 685 de anexe gospodăreşti, afectând peste 37 km de drumuri comunale, peste 7,5 km de drumuri judeţene şi 2 km de drum forestier. Viiturile au distrus 35 de podeţe.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.