Durere la pompă: Benzina românească, prima la scumpiri

Preţul benzinei în România a crescut cu 16%, cel mai mare ritm înregistrat de vreunul dintre cele 61 de state cuprinse în clasamentul Pain at the Pump (Durere la pompă), realizat de Bloomberg şi publicat la începutul acestei luni. Cea mai nouă ediţie a topului a luat în calcul costul litrului de benzină din state din întreaga lume, de la Norvegia până în Venezuela, în perioada 31 martie – 29 aprilie. Ediţia anterioară a topului, faţă de care au fost calculate creşterile, a fost realizată în funcţie de preţurile din al treilea trimestru din 2013.

Cu un preţ pe litru de 1,95 dolari (circa 6,3 lei), România ajunge pe poziţia 24 din cele 61 de state analizate. În vechea ediţie, România figura pe locul 33, cu un preţ de 1,68 dolari pe litrul de benzină. Bloomberg nu precizează exact ziua în care a colectat aceste preţuri şi nici dacă acestea reprezintă o medie pentru întreaga perioadă.

Astăzi, benzina costă în România de două ori mai mult decât în SUA, de 4 ori mai mult decât în Emiratele Arabe Unite şi de 195 de ori mai mult decât în Venezuela (0,03 bani/l) unde accesul la carburant ieftin este un drept prin naştere.

Pe de altă parte, ca putere de cumpărare raportat la veniturile populaţiei, România se situează pe poziţia 9 din 61, adică 28,3% din banii câştigaţi de un român pe zi se duc pe 4 litri de benzină.

Singura ţară din Europa care de depăşeşte la acest capitol este Bulgaria, unde benzina este mai ieftină ca în România (5,75 lei/l). Dar şi salariile medii sunt mai mici, astfel că 32% din salariul pe-o zi obţinut de un bulgar se duce pe 4 litri de benzină. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.