Andronescu, abandonată de Senat: DNA o va cerceta pentru LUARE DE MITĂ ŞI SPĂLARE DE BANI în dosarul Microsoft

1

Senatorii au încuviinţat astăzi, la scor strâns (72 de voturi „pentru”, 62 „împotrivă” şi o abţinere), începerea urmăririi penale a vicepreşedintei PSD Ecaterina Andronescu, în dosarul Microsoft, pentru care procurorii DNA deţin probe că aceasta a comis mai multe fapte de corupţie, printre care luare de mită şi spălare de bani (faptă pedepsită cu până 10 ani de închisoare, cum a încasat Dan Voiculescu). Votul a fost secret, cu bile, iar semnalul pe care PSD a vrut să-l dea, acela că se curăţă de corupţi, a fost anihilat de senatorii săi. Amintim că un alt fost ministru acuzat în acest dosar – Daniel Funeriu – este deja cercetat de procurori, pentru o singură faptă: abuz în serviciu. În schimb, Senatul a tărăgănat timp de 2 luni o decizie în privinţa protejatei “Cati”, sperând că Ponta va ieşi Preşedintele României şi va muşamaliza cazul.

UPDATE: Plenul Senatului a avizat şi începerea urmării penale în cazul senatorului PSD Şerban Mihăilescu, cu 77 de voturi “pentru” şi 51 “împotrivă”, un vot fiind anulat. 

Cati Andronescu – aşa cum este alintată de premierul Victor Ponta, dar şi de Marian Vanghelie, care a „garantat-o” pe afişe în campania pentru parlamentarele din 2008 -, le-a ţinut de la microfon o lecţie senatorilor prezenţi în plen, arătându-le cât de benefic a fost contractul Microsoft pentru elevi şi profesori.

A insistat, cu vocea gâtuită de lacrimi, pe moralitatea ei în întreaga carieră politică de peste 20 de ani şi pe faptul că „răul cel mai mare deja a fost făcut şi este greu de presupus că voi putea, în anii care mi-au mai rămas din viaţă, să pot să şterg această acuzaţie îngrozitor de incorectă şi de nedreaptă”.

„Niciodată nu am condiţionat şi nu am cerut nimic de la nimeni”, le-a spus Cati colegilor senatori, precizând că nu vrea să fie apărată de votul lor: „Vreau să arăt asta în justiţie”.

După aflarea votului, Andronescu i-a asigurat – cu voce fără lacrimi, de data asta – că “mă voi bate în justiţie”. “Să nu vă pierdeţi încrederea în onestitatea mea. Pentru asta eu cred că merită să mă bat”.

Isprăvile din ultimii 2 ani:

1. Incompatibilitatea şi conflictul de interese, anulate printr-o OUG

Fosta şefă a Învăţământului în 3 guverne (Năstase, Boc şi Ponta 1) a crezut până astăzi că poate fenta legea aşa cum a făcut cu incompatibilitatea şi conflictul de interese constatate de ANI în cazul ei (prin ocuparea simultană a funcțiilor de rector, senator și vicepreședinte al PSD).

2. În iulie 2012 l-a salvat pe Ponta de plagiat.

3. Plata a venit rapid: Ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvernul Ponta 2 imediat după alegerile parlamentare, în 21 decembrie 2012, prin care Legea Educaţiei 1/2011 a fost măcelărită.

Odată legea modificată, parlamentarii pot fi simultan rectori, astfel că, peste noapte, ei s-au trezit că nu mai sunt incompatibili şi pot încasa două lefuri grase de la stat. În urma acestei manevre, Andronescu a “câştigat” procesul cu ANI.

4. Fentarea electoratului la europarlamentare

Plasată pe locul 2 pe lista Alianţei PSD-UNPR-PC, Ecaterina Andronescu a candidat la europarlamentarele din 25 mai a.c., dar după ce a fost aleasă şi-a păcălit electoratul pe care l-a chemat la urne: a anunţat candid că NU va pleca în Parlamentul European.

Argumentul său a uimit pe toată lumea: “În ţară am de făcut o lege a învăţământului care este un lucru foarte important”.

5. Abia la 1 iulie am înţeles cu toţii despre ce era vorba: Legea Educaţiei Naţionale a fost modificată printr-o Ordonanţă de urgenţă care – atenţie! – a schimbat 97 de articole din legea organică.

Andronescu a negat că ar fi autoarea acestei OUG (nr. 49/2014), declarând public că nu ştie cine a făcut-o. Dar nici Remus Pricopie nu şi-a asumat această ispravă – şi este greu de crezut că ar fi făcut-o de capul lui, ca fost consilier al lui Cati pe vremea când aceasta era ministru.

Ponta a ridicat din umeri, Băsescu i-a cerut Avocatului Poporului să atace Ordonanţa la Curtea Constituţională, Ciorbea a promis că o “analizează” iar între timp a început anul universitar şi efectele s-au produs: intrarea la universitate fără promovarea Bacalaureatului, sub pretextul înfiinţării învăţământului postliceal – cu taxe ca la facultate.

Şi este numai una dintre cele 74 de modificări operate în legea organică nr. 1/2011 prin această Ordonanţă de urgenţă.

Apărătorii din Senat l-au dat exemplu pe Vosganian

Timp de o oră cât a durat dezbaterea în plenul Senatului, i-au luat apărarea mai mulţi senatori de calitate îndoielnică, invocând cazul lui Vosganian, pentru care au votat împotriva ridicării imunităţii.

Senatorul Varujan Vosganian (PNL), ministrul Economiei în Guvernul Tăriceanu, a fost scăpat deja de Senat prin votul dat anul trecut împotriva începerii cercetării sale de către DIICOT sub acuzaţiile de complot şi de subminare a economiei naţionale. În acelaşi dosar, fără a avea acelaşi noroc în viaţă, Adriean Videanu este deja urmărit penal iar procurorii i-au pus sechestru pe avere.

Foştii miniştri Chiţoiu, Dobre şi Borbely, salvaţi de Camera Deputaţilor

În mod normal, imunitatea sporită acordată prin Legea răspunderii ministeriale acelor miniştri – foşti sau actuali – care au comis fapte de corupţie în timpul mandatului ar trebui să-i fie ridicată atât lui Vosganian, cât şi altor doi liberali – deputaţi, de data aceasta -, Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor şi Victor Paul Dobre, ministrul Administraţiilor, ambii în Guvernul Ponta 1.

Dobre a fost scăpat de Camera Deputaţilor “la pachet” cu Laszlo Borbely – fost ministru în Guvernul Boc -, în septembrie 2012, imediat după referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Tupeul lui Borbely a mers până acolo încât a declarat că îşi consideră cazul închis deoarece “Parlamentul este suveran şi asta ştie şi Băsescu”. Liderul UDMR a fost salvat din dosarul de corupţie în timp ce toţi cei care i-au cumpărat influenţa au fost trimişi în judecată.

Potrivit stenogramelor convorbirilor telefonice depuse la dosar de DNA, soţia lui Borbely i-a minţit pe anchetatori.

Învăţătoarea „greva foamei”, delir verbal 

Prima a luat microfonul învăţătoarea „greva foamei” Cristiana Anghel, făcută vedetă de Antena 3 şi propulsată în Senat de către turnătorul la Securitate Dan Voiculescu, acum condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani.

Senatoarea “greva foamei” a reclamat că nu a văzit toate probele (cele 13 bibliorafturi, cât are dosarul trimis Comisiei juridice): “Eu vreau să ştiu exact ce încuviinţăm şi exact ce probe a avut Comisia juridică”.

Când a aflat cum vor vota senatorii PNL, s-a răţoit la ei, spunându-le (gura păcătosului adevăr grăieşte) că “dacă și în cazul lui Varujan Vosganian s-ar fi votat aşa (pentru ridicarea imunităţii – n.r.) ar fi înfundat, săracu’, pușcăria și ar fi stat într-un arest preventiv așa cum stau sute și mii de oameni în pușcăriile românești”.

Ea i-a avertizat pe colegii săi din Senatul României: “În momentul în care trimiți în pușcărie un om care nu este demonstrat de instanță că este vinovat și nu este judecat și condamnat, ci îl trimiți pe o arestare preventivă, cum îi mai speli imaginea, onoarea? (…) Luați aminte de la mine, că am fost tot timpul o Cassandră: ce faceți, veți primi; ce dați, aceea veți primi – și nu mâine, poimâine, ci de curând!”.

Cadăr (PSD): Nu contează dacă sunt vinovați sau nu

În acelaşi ton s-a înscris discursul senatorul PSD Leonard Cadăr, însă mult mai tranşant: “Nu contează dacă sunt vinovați sau nu (Andronescu şi Mihăilescu – n.r.). Trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmașii vampirilor să fie satisfăcuți și astfel, poate, vom spăla imaginea politicienilor”.

“Ieri am sacrificat un miel (Akos Mora, senatorul PNL care a demisionat forţat din Senat, după 1 an şi o lună de la ÎCCJ, care a decis, definitiv, că este incompatibil – n.r.), azi sacrificăm doi elefanți. Dacă ei sunt satisfăcuți, noi să ne dezicem unul de altul”, a conchis el, apoteotic.

Penalul Varujan, cu osanale

A urmat cu osanale, într-un stil caragialean grotesc, nimeni altul decât penalul Vosganian, care a clamat, patetic: „Stimaţi colegi! Noi vrem să ştim dovada că doamna Ecaterina Andronescu a avut câştiguri materiale!”.

Acest lucru nu poate fi însă decis decât de un complet de judecată, iar dacă „Cati” nu se va duce în faţa judecătorilor nu vom şti niciodată că este sau nu vinovată. Deocamdată, DNA a câştigat în proporţie covârşitoare dosarele instrumentate de procurorii săi şi trimise în instanţă.

Ghişe despre compromitere

Seria apărătorilor a fost continuată, la fel de penibil, de Ioan Ghişe (fost PNL, acum independent spre PLR-ul lui Tăriceanu), care s-a făcut că nu cunoaşte legea votată şi de le pentru protejarea miniştrilor corupţi:

“Putea Parchetul să urmărească și putea să trimită în judecată. De ce nu a făcut-o? Tocmai pentru a compromite politicieni, parlamentari, foști miniștri. Eu cred că, așa cum am fost corecți și principiali în cazul domnului senator Vosganian (…) și am avut înțelepciunea să nu dăm curs unei cereri abuzive, la fel și acum”.

Şerban Nicolae – avocatul condamnatului Cătălin Voicu 

Apoi a venit la microfon Şerban Nicolae (PSD) – avocatul fostului senator Cătălin Voicu, aflat în închisoare pentru 7 ani –, simţind nevoia să-şi declare devotamentul pentru , uitând de proiectul legislativ pe care l-a introdus în Parlament pentru a-i aresta pe jurnaliştii ce dezvăluie probe din dosarele corupţilor.

El a cerut – nici mai mult, nici mai puţin – ca toți senatorii să aibă acces la referatul transmis de DNA – adică 13 volume din dosarul Microsoft – “(…) pentru că nu este corect ca doar membrii Comisiei juridice să vadă acest referat”.

“El (referatul – n.r.) nu face parte din actele de urmărire penală, prin urmare nu are caracter nepublic. Probele pe care DNA a înțeles să le atașeze referatului au un caracter nepublic”, a argumentat Şerban Nicolae.

Preşedintele Comisiei juridice, Cristian Dumitrescu – soţul Corinei Dumitrescu pe care voia Ponta să o numească în 2012 ministru al Educaţiei – a anunţat, de la microfon, că Senatul nu dă niciun fel de sentinţă, ci doar încuviinţează o cerere a procurorilor.

PDL, cu bilele la vedere

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a anunţat că senatorii democrat-liberali votează cu bilele la vedere – deşi votul este secret -, pentru a demonstra că se ţin de cuvânt şi încuviinţează toate solicitările Justiţiei.

PNL, pentru ridicarea imunităţii

La rândul său, Puiu Haşotti, liderul grupului parlamentar al PNL, a arătat că membrii acestui partid vor vota pentru ridicarea imunităţii Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu.

PSD, după conştiinţă

Liderul senatorilor PSD, tata-socru Ilie Sârbu, el însuşi urmărit penal (pentru fapte de corupţie într-un alt dosar de mare răsunet, cel privind retrocedarea ilegală a 43.00o de hectare de păduri, cu un prejudiciu de 304 milioane de euro)  nu a apărut la microfon să anunţe, ca de obicei, cum vor vota membrii PSD.

Astfel, senatorii PSD au putut vota “după cum le dictează conştiinţa”.

La Miki Şpagă, fără surprize

Tot astăzi, Senatul va decide dacă va încuviinţa începerea urmăririi penale a lui Şerban Mihăilescu – zis Miki Şpagă -, în acelaşi dosar, dar mai mult ca sigur nu vom avea surprize.

Piatra de încercare a Camerei superioare a Parlamentului a reprezentat-o votul pentru Cati Andronescu – pe care au apărat-o, totuşi, 62 de senatori deşi primiseră ordin să voteze altfel, pentru a da un semnal bun electoralului PSD.

Pierderea Preşedinţiei, letală pentru corupţi

Senatul a tărăgănat luarea unei decizii în cazul celor doi timp de aproape 2 luni, din 25 septembrie (când a cerut DNA încuviinţarea ceretării) până în prezent, în speranţa că Victor Ponta va fi ales Preşedinte al României.

Nu ar fi contat pentru Putere că alţi miniştri – din lotul de 9 pentru care procurorii DNA deţin probe în dosarul Microsoft – sunt deja urmăriţi penal (Adriana Ţicău şi Gabriel Sandu – acesta fiind arestat preventiv).

Cum însă alegătorii l-au taxat în mod neaşteptat şi extrem de clar pe Ponta (diferenţa dintre el şi Iohannis fiind de 10% din voturi), PSD a înţeles că trebuie să scape de penalii din partid.

După Sârbu şi Dragnea, potopul

Pe de altă parte, atât timp cât însuşi tata-socru Ilie Sârbu este urmărit penal iar vicepremierul Liviu Dragnea este trimis deja în judecată pentru servicii imense aduse partidului, cum este fraudarea votului la referendumul din 2012, nu mai reprezintă o miză protejarea altora.

“Scapă cine poate”, desuet

Baronii locali au primit astăzi un semnal dur: nu mai e valabilă nici măcar avertizarea premierului Ponta “Scapă cine poate!”.

Nici nu ar mai avea motiv să-i acopere, după rezultatele slabe obţinute în turul al doilea al prezidenţialelor, când primarii – inclusiv traseiştii care au putut trece în barca PSD în cele 45 de zile acordate de Ponta prin Ordonanţă de urgenţă – şi preşedinţii de consilii judeţene nu s-au prea strofocat să aducă oameni la vot, fiind îmbătaţi de cele 40 de procente obţinute în primul tur.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. sa scapam si de cameleonul asta fara scrupule !! si sa vina si tineret dar copt la minte nu numai absolventi la nus tiu ce universitati dar habar nu au pe ce lume traiesc !!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.