Economii de 11,7 miliarde euro anual prin comerțul electronic 

“Este esențial să stimulăm utilizarea comerțului electronic; în UE, consumatorii ar putea economisi 11,7 miliarde euro anual dacă s-ar implica mai mult în tranzacțiile online”, a declarat astăzi, la Bruxelles, Marius Bostan (foto), ministrul Comunicațiilor, prezent la lucrările Consiliului Digital – Componenta Telecomunicații și Societate Informațională.

Ministrul a subliniat că în România evoluțiile în domeniul digital sunt semnificative: 72% dintre gospodării fiind acoperite de rețele de acces de generația următoare, numărul de abonamente la bandă largă fixe (minim 30MBps) este printre cele mai mari din Uniunea Europeană (63%, față de media UE de 30%), în timp ce 1,7% dintre români dețin diplome în domeniile Știintei Tehnologiei și Matematicii (STEM).

“România va conlucra cu toate statele membre și cu Comisia Europeană, pentru a ne asigura că prevenim discriminarea directă sau indirectă de către comercianții online a clienților pe baza reședinței, naționalității. Urmărim, de asemenea, eficientizarea serviciilor de livrare a coletelor la nivel transfrontalier, prin creșterea transparenței asupra tarifelor practicate. Una dintre prioritățile mele esențiale este consolidarea securității cibernetice. Acesta este un domeniu esențial pentru buna funcționare a economiei României, dar și a Pieței Interne și a Pieței Unice Digitale”, a precizat Marius Bostan.

Infrastructura digitală, coloana vertebrală a economiei europene

În cadrul lucrărilor Consiliului Digital – Componenta Telecomunicații și Societate Informațională, au fost abordate subiecte-cheie cu privire la competitivitatea și dezvoltarea economiei digitale:

  • alocarea coordonată a benzii de 700MHz în perspectiva implementării tehnologiei 5G, care va revoluționa industria europeană și mondială;
  • revizuirea cadrului de reglementare telecom, prevăzută pentru toamna anului 2016, care este crucială pentru economia digitală dar și pentru politica industrială europeană deoarece infrastructura digitală este coloana vertebrală a economiei europene.

dejun conferinta bostan

Împreună cu vicepremierul Costin Borc, ministrul Marius Bostan a participat la Dejunul de lucru ministerial comun pentru miniștrii UE ai economiei și ai telecomunicațiilor, la care a fost prezent și vicepreședintele Comisiei responsabil pentru Piața Unică Digitală, Andrus Ansip.

Potrivit Ministerului Comunicațiilor, “au fost punctate barierele în calea atingerii dezideratului de Piață Unică Digitală și cum se poate acționa la toate nivelurile, de exemplu prin combaterea geo-blocării, prin stabilirea unor condiții optime pentru livrarea coletelor la nivel transfrontalier și prin stimularea încrederii în comerțul electronic”.

În marja Consiliului Digital, ministrul Bostan a avut o întalnire bilaterală cu Comisarul pentru economia și societatea digitală, Günther Oettinger, la care a participat și ministrul adjunct bulgar pentru transporturi și ICT, Valery Borissov. În contextul eforturilor de a atinge obiectivele Pieței Unice Digitale (Digital Single Market – DSM) și al asigurării accesului tuturor cetățenilor la infrastructura de bandă largă, au fost analizate oportunitățile de finanțare a proiectului comun România-Bulgaria-Serbia de dezvoltare a benzii largi și au fost stabiliți pașii în punerea în aplicare a acestuia.

Proiectul va ajuta și la conectarea mai bună a comunităților românești din Serbia și ar sprijini dezvoltarea economică transfrontalieră.

De asemenea, Marius Bostan a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său polonez, Witold Kołodziejski, în vederea stabilirii bazelor unei cooperări consolidate între cele două țări pe teme deosebit de sensibile și de interes pentru România, și anume: cooperarea și stabilirea unui mecanism de schimb de informații și experiența în domeniul securității cibernetice și cooperarea în domeniul spectrului radio, mai ales în privința aspectelor legate de experiența în coordonarea cu țările terțe transfrontaliere.

Aspecte generale:

Consiliul a adoptat abordarea generală cu privire la Propunerea de Decizie referitoare la utilizarea benzii de frecvență de 470-790 MHz în Uniune.

Propunerea a fost prezentată de Comisie la data de 2 februarie a.c. în contextul Strategiei privind Piața Unică Digitală, în vederea asigurării furnizării de servicii în bandă largă în zonele rurale, răspunzând, în același timp, nevoilor specifice de distribuție a mijloacelor media audiovizuale. Aceasta va îmbunătăți accesul la internet pentru toți europenii și va contribui la dezvoltarea unor aplicații transfrontaliere. Potrivit evaluărilor Comisiei, până în 2020, traficul de internet mobil va crește de aproape opt ori.

România a susținut activ obiectivul esențial al acestei propuneri care contribuie la crearea condițiilor, în materie de spectru radio, la nivel UE, pentru implementarea, în mod coordonat, a tehnologiei 5G în orizontul de timp al anului 2020.

Ministrul Marius Bostan vrea ca până în 2018 să implementăm un pilot/test 5G la Alba Iulia pentru a impulsiona dezvoltarea sectorului.

A fost, de asemenea, organizată o dezbatere de orientare pe marginea viitoarei propuneri de revizuire a normelor telecom, a cărei adoptare de către Comisie este preconizată pentru toamna anului 2016. Viitorul pachet Telecom ar trebui să stabilească condițiile potrivite pentru conectivitate și pentru dezvoltarea rețelelor fiabile, de înaltă capacitate și la prețuri accesibile.

bostan bruxelles 2

Ministrul Bostan a subliniat importanța deosebită a reducerii decalajului digital între diverse regiuni ale Uniunii, prin alocarea de fonduri suplimentare pentru regiunile defavorizate, astfel încât acestea să beneficieze de infrastructură și servicii digitale moderne și prin stimularea investițiilor în rețelele de generație viitoare pentru ca toate statele membre să ajungă la un nivel apropiat de dezvoltare digitală.

Politica UE în domeniul spectrului radio trebuie să țină cont de nevoia de respectare a prerogativelor naționale și de problemele specifice ale statelor membre, de exemplu de dificultățile de coordonare cu țările terțe învecinate. Având în vedere ca autoritățile de reglementare în comunicații cunosc particularitățile specifice piețelor naționale, este de dorit ca acestea să fie implicate în procesul de asignare la nivel național.

La punctele diverse, Comisia Europeană a informat Consiliul Digital asupra:

1. Acordului politic provizoriu obținut de Președinția Neerlandeză cu PE în legatură cu Propunerea de Directivă referitoare la accesibilitatea site-urilor web ale organismelor din sectorul public.

Principalii beneficiari ai propunerii ar urma să fie cei 80 de milioane de cetăţeni cu handicap din Europa și cei 87 de milioane de europeni în vârstă de peste 65 de ani.

2. Adoptării de catre PE, cel mai probabil la începutul lunii iulie a.c. și a intrării în vigoare în luna august a.c. a Propunerii de Directivă privind măsurile de asigurare a unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi informaţiei în Uniune (NIS).

Până în decembrie 2016, statele membre vor trebui să stabilească echipele de intervenție în cazuri de incidente în domeniul cibernetic (CSIRT), responsabile pentru gestionarea incidentelor și riscurilor în domeniul NIS și grupul de cooperare, în scopul de a sprijini și de a facilita cooperarea strategică și schimbul de informații între statele membre precum și consolidarea încrederii între ele. Comisia va asigura secretariatul grupului de cooperare. Rețeaua de echipe CSIRT va avea rolul de a promova o cooperare operațională rapidă și eficientă cu privire la incidentele specifice securității cibernetice și de a înlesni schimbul de informații cu privire la riscuri.

“La finalul lucrărilor, Ministrul Marius Bostan a avut consultări cu cațiva membri ai Reprezentanței Permanente în sala Delegatiei României, din cadrul Consiliul Digital:, se mai arată în comunicatul ministerului Comunicațiilor. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.