Economiile G7 au creat de la începutul crizei 4,5 milioane de locuri de muncă

La 7 ani de la declanşarea crizei financiare, redresarea economică la nivel global rămâne greu de atins. Însă unul dintre cei mai urmăriţi indicatori în perioada crizei, rata şomajului la nivel de G7, este în scădere în majoritatea statelor, se arată în ediția din aprilie a PwC Global Economy Watch.

În mod concret, sunt mai multe locuri de muncă acum în statele G7 şi E7 la un loc decât erau înainte de criză. La nivelul G7 sunt acum cu 4,5 milioane mai multe slujbe, în termeni neţi,  decât la finalul anului 2007. Această cifră ia în considerare numărul total de locuri de muncă create şi desfiinţate în această perioadă.

Canada este lider în privinţa creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă, dat fiind că a fost prima dintre ţările G7 care a reuşit să atingă nivelul PIB-ului de dinainte de criză. În termeni bruţi, Germania şi SUA au creat împreună 4 milioane de locuri de muncă.

pwc 2

Criza economică nu a avut acelaşi impact asupra pieţei muncii în E7 – aproximativ 90 de milioane de locuri de muncă au fost create în aceeaşi perioadă.

Însă, în ultimul an, ritmul creării locurilor de muncă din câteva din aceste economii a scăzut. De exemplu, în ultimul an, Mexic, Turcia şi Brazilia la un loc au creat aproximativ 300 000 de locuri de muncă, în comparaţie cu aproape 2,7 milioane pe an în medie, între ultimul trimestru al 2007 şi ultimul trimestru al lui 2013.

În G7, Canada si Germania au reuşit să împletească gradul înalt al ocupării forţei de muncă cu o creştere a productivităţii forţei de muncă – în contrast cu alte economii performante ca SUA, unde creşterea productivităţii a depăşit creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi Marea Britanie unde s-a întâmplat opusul.

Între statele E7, Mexic şi Turcia au avut cea mai mare creştere a gradului de ocupare a forţei de muncă datorită creşterii populaţiei. Pe termen lung, aceste economii vor deveni mai dependente de creşterea productivităţii pentru a susţine creşterea economică. Pieţele emergente vedetă, care au îmbinat un grad de ocupare al forţei de muncă ridicat şi creşterea productivităţii sunt India şi Indonezia.

Când vine vorba de locurile de muncă nou create, un factor esenţial este tipul acestora.

În SUA şi Europa este în creştere numărul locurilor de muncă cu normă redusă (part-time), iar ritmul creării acestora îl depășeşte pe cel al locurilor de muncă cu normă întreagă, în cele mai multe dintre economiile din eșantion.

Doar Marea Britanie şi Germania au anunţat creşteri ale nivelului ocupării forţei de muncă atât cu normă întreagă cât şi cu normă redusă. În alte state ale Zonei Euro locurile de muncă cu normă întreagă au scăzut.

“Aceste concluzii sugerează că următoarea etapă în procesul redresării pieţei muncii va fi de a creşte numărul de angajaţi cu normă întreagă, ceea ce va ajuta la accelerarea creşterii economice”, a declarat Richard Boxshall, economist senior al PwC.

Însă numărul de locuri de muncă nou create este doar unul dintre indicatorii performanței economice. Alt indicator important este productivitatea muncii.

“Pentru a scăpa cu adevărat din constrângerile crizei financiare, este timpul ca productivitatea muncii să devină un subiect prioritar pe agenda politică şi de business”, a adăugat Richard Boxshall.

Detalii, la GEW aprilie_PwC.

Ediţia integrală din aprilie a PwC Global Economy Watch poate fi accesată la pagina de internet www.pwc.com/gew. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.