EKAER, “arma” NAV împotriva fraudelor

De la 1 ianuarie 2015, Ungaria va implementa sistemul EKAER pentru transportul de marfă cu autovehicule peste 3,5t MTMA. Iată câteva lămuriri introductive privind modul în care se vor derula controalele, explicaţiile fiind primite de Siegfried Mayer de la un reprezentant al NAV (Vamă şi Finanţe) şi transmise redacţiei.

Cel mai important aspect: sistemul EKAER este “arma” NAV impotriva fraudelor in sistemul economic maghiar (in special TVA) si va fi implementat (conform unei circulare interne), cu o perioada de “clementa” (fara amenzi) de o luna.

Transportatorii trebuie sa aiba in vedere cel putin urmatoarele:

1. Pe CMR, expeditorul marfurilor trebuie sa mentioneze numarul EKAER solicitat de el in avans pentru transportul de marfa ce se va desfasura catre/dinspre firma/persoana beneficiara inregistrata ca platitor de taxe in Ungaria. Transportatorii au obligatia, in cazul in care este omis de expeditor/producator sau beneficiar, de a solicita inscrierea acestui numar EKAER pe CMR.

2. Numarul EKAER solicitat de expeditor/producator/beneficiar este valabil 15 zile de la solicitare/acordare. In consecinta, transportatorul trebuie sa fie informat despre acest aspect, pentru ca pana la livrare sa nu fie depasit acest termen. Daca se considera de catre transportator ca acest termen va fi depasit, atunci va trebui anuntat expeditorul marfurilor, pentru a solicita un nou numar EKAER pentru acelasi transport.

3. In cazul grupajelor de marfa, este obligatoriu sa fie solicitat nr. EKAER doar in cazul marfii de grupaj ce depaseste cantitatea de 2.500 kg. sau valoarea marfii depaseste 2.000.000 HUF net.

4. Transportatorii trebuie sa se asigure ca natura marfurilor, cantitatea lor si detaliile privitoare la expeditor/beneficiar mentionate pe CMR coincid cu realitatea, deoarece diferentele intre acestea, in cazul unui control, atrag masuri ce pot imobiliza autovehiculul de transport.

5. In cazul transbordarii marfurilor in timpul derularii transportului (transportator succesiv), transportatorul primar are obligatia de a informa expeditorul de a proceda la modificarea nr. de inmatriculare al mijlocului de transport arondat numarului EKAER al transportului de marfa.

6. In cazul in care, din diverse motive (deteriorare de marfa, diferente de cantitate, calitate necorespunzatoare, etc.) la locul livrarii in Ungaria, destinatarul nu preia integral marfa transportata din UE – sau la locul livrarii in UE, destinatarul nu preia integral marfa transportata din Ungaria si o cantitate nepreluata (eventual intreaga cantitate de marfa) este returnata spre expeditor sau redirectionata spre alta locatie de livrare din UE, este necesar ca cel ce dispune acest nou transport, sa solicite eliberarea unui nou numar EKAER pentru cantitatea returnata/redirectionata.

Daca redirectionarea este dispusa din Ungaria in Ungaria, atunci nu mai este nevoie de solicitatea unui nou numar EKAER, dar trebuiesc modificate detaliile transportului arondat acelui numar EKAER.

7. In cazuri exceptionale, si transportatorul poate modifica unele date ce pot diferi in timpul transportului pana la livrare, daca el primeste statutul “True” al modulului/sectiunii “modByCarrierEnabled “. De preferat insa este ca orice modificare sa fie ceruta expeditorului.

8. Un set de intrebari frecvente isi gasesc raspunsul si in limba romana, pe site-ul oficial al EKAER, la adresa:  https://ekaer.hu/ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.