Erste: Recesiunea si criza euro vor afecta exporturile si investitiile din Romania

Recesiunea din zona euro va continua, probabil, si in trimestrul al doilea, afectand exporturile romanesti, iar tensiunile si incertitudinile din Europa risca sa “calce pe nervi” investitorii, cu un impact negativ asupra investitiilor straine directe din Romania, anticipeaza analistii Erste. Romania a intrat in recesiune tehnica, iar analistii citati de presa internationala previzioneaza ca si economia Zonei Euro a intrat in recesiune in primul trimestru al acestui an, cu o contractie de 0,2%, precedata de o scadere de 0,3% in ultimele trei luni din 2011.

“Credem ca cresterea anuala foarte slaba din primul trimestru al acestui an poate fi atribuita cererii interne, in particular consumului populatiei, componenta care genereaza circa 70% din PIB-ul total. Totusi, investitiile slabe si scaderea stocurilor in industrie ar putea sa fi contribuit la limitarea cererii interne, in timp ce incetinirea mai abrupta a exporturilor in raport cu importurile sugereaza o contributie negativa a cererii externe la PIB in primul trimestru, fata de perioada corespunzatoare a anului trecut”, se arata in analiza Erste.

In continuare, temerile privind criza din zona euro, proaspat reaprinse, ar putea rezulta in reducerea fluxului investitiilor straine directe catre Romania.

“Indicatorii increderii in economia zonei euro pentru luna aprilie s-au cifrat la niveluri dezamagitor de scazute, sugerand ca recesiunea va continua si in trimestrul al doilea”, se arata intr-o scurta analiza a Erste, banca-mama a BCR.

Zona euro este piata de desfacere pentru mai mult de jumatate din exporturile Romaniei, noteaza Erste, iar cererea externa a afectat deja negativ Produsul Intern Brut din primul trimestru, contribuind la reintrarea economiei romanesti in recesiune.

Banca austriaca anticipeaza o crestere economica de 1,2% pentru Romania in acest an, desi am intrat in recesiune tehnica.

Analistii citati de presa internationala anticipeaza ca economia zonei euro a intrat in recesiune in primul trimestru al acestui an, cu o contractie de 0,2%, precedata de o scadere de 0,3% in ultimele trei luni din 2011.

Eurostat va confirma sau infirma oficial aceasta ipoteza in cursul zilei de marti, insa cresterea economica surprinzator de puternica afisata marti dimineata de Germania are potentialul sa modifice rezultatul la nivelul zonei euro.

Germania, cea mai mare economie europeana, a inregistrat o crestere a PIB de 0,5% in primul trimestru, dupa o usoara contractie in ultimele trei luni din 2011. Totodata, economia Frantei, a doua din Europa, a stagnat in primele trei luni dupa o crestere usoara in trimestrul al patrulea al anului trecut.

Dupa un moment de liniste in primele doua luni ale anului, datorat injectiilor de lichiditate totalizand 1.000 miliarde euro efectuate de Banca Centrala Europeana (BCE), zona euro a intrat intr-o noua runda a crizei datoriilor de stat. Atentia pietelor este fixata din nou pe Grecia: se pune sub semnul intrebarii respectarea conditiilor din acordul de finantare convenit cu UE, FMI si BCE si se fac speculatii privind iesirea acestui stat din blocul monetar european. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.