Evaziunea fiscala, vanata la Vama Giurgiu

Controalele riguroase de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse i-a adus in pragul disperarii pe transportatori, care acuza ca “din marfuri de peste 100 milioane euro, au fost gasite nereguli in valoare de 25.000 euro, adica de 0,0002%, cifra care nu justifica niciun control suplimentar”. De partea cealalta, Gabriel Berca, ministrul Administratiei si Internelor, sustine ca “s-au descoperit deja TIR-uri intregi cu marfa adusa prin firme fantoma”. De parca pana acum nu se depistau astfel de fapte la fiecare control amanuntit. Cert este ca miercuri dimineata se aflau aliniate spre Vama Giurgiu aproape 1.000 de autotrenuri, pe 30 de km. Pana si autoritatile bulgare s-au aratat deranjate de greutatea cu care se efectueaza formalitatile vamale.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) reclama ca, dupa mai bine de 24 ore de control la peste 1.000 de camioane in Vama Giurgiu, rezultatele sunt “doar pentru show media”.

 “Guvernul face anunturi prin care isi doreste o mai buna colectare a taxelor, asigurand, in acelasi timp, stabilitate si predictibilitate legislativa si fiscala pentru mediul economic si de afaceri. Dupa 3 saptamani de blocaje in transportul rutier din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, acelasi guvern ia masuri demonstrative contra evaziunii fiscale, blocand frontierele Romaniei pentru controale care nu tin cont de nicio analiza de risc si fara vreo finalitate relevanta. Dupa mai bine de 24 ore de control la peste 1.000 de camioane in Vama Giurgiu, rezultatele sunt doar pentru show media. Din marfuri de peste 100 milioane euro, au fost gasite nereguli in valoare de 25.000 euro, adica 0,0002%, cifra care nu argumenteaza niciun control suplimentar. Sustinem aplicarea reala a legilor Romaniei in mod constant, tinand seama de factorii de risc si suntem impotriva blocarii activitatii agentilor economici in mod inutil”, arata UNTRR intr-un comunicat remis redactiei.

Reprezentantii patronatelor in transporturi sustin ca “autoritatile trebuie sa faciliteze comertul si transportul fara sa blocheze activitatea agentilor economici si sa ia masurile necesare pentru combaterea evaziunii fiscale” si cer deblocarea urgenta a punctelor de trecere a frontierei. Totodata, ei solicita schimbarea metodelor de control “cu rezultate reale si finale, nu doar cu activitati demonstrative”.

Berca: Marfa adusa prin firme fantoma

“Se stie exact unde avem probleme cu evaziunea fiscala: alcool, tutun, flori, fructe, produse vegetale… E adevarat ca situatia de la Vama Giurgiu nu este cauzata numai controalelor, ci si Dunarii inghetate, dar am deja primele raportari cu privire la aceste controale: au fost descoperite TIR-uri intregi cu marfa cu firme fantoma”, a declarat Gabriel Berca, intr-o emisiune la B1 TV, miercuri seara.

Ministrul de Interne sustine insa ca “au fost aduse acolo forte umane si logistice pentru a putea fluidiza traficul”.

Ungureanu vrea  in 2 luni  venituri “de cel putin 1,5% din PIB”

“Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca in termen de 60 de zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB. Aveti sprijinul meu neconditionat pentru aplicarea masurilor necesare obtinerii acestui rezultat”, a cerut premierul Mihai-Razvan Ungureanu, vineri, in cadrul intalnirii de lucru a Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.

La discutiile de la Palatul Victoria au mai participat, in afara de ministrul Justitiei, al Economiei si al Administratiei si Internelor, Sorin Blejnar, presedintele ANAF,  reprezentanti ai Autoritatii Nationale a Vamilor, Garzii Financiare, Ministerului Public, DNA, DLAF, Politiei Romane si Politiei de Frontiera.

Desigur, toata lumea a anticipat ca va fi o actiune heirupista, si iata ca, la nici o saptamana, vanatoarea a inceput, fiind mai vizibila, probabil, la frontiere. Pana acum s-a dovedit a fi o mobilizare de forte cam nefericita, deoarece controalele amanuntite au dus la formarea a zeci de km de autotrenuri si la blocarea activitatii transportatorilor. Daca tot stiau ce urmeaza, autoritatile de frontiera ar fi trebuit sa suplimenteze echipele de control astfel incat nimeni sa nu aiba de comentat si, in primul rand, de suferit. Dar de unde atat personal, cand locul celor trimisi in judecata anul trecut pentru mita din vami nu a fost luat de nimeni!

Magda SEVERIN   

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.