Excedent bugetar în S1. Încasările din TVA, mai mari cu 18,3%

Bugetul general consolidat a încheiat primul semestru (S1) cu un excedent de 4,2 miliarde lei (0,6% din PIB), față de un deficit de 3,5 mld lei (-0,5%) înregistrat la aceeași dată în anul 2014, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Veniturile de 110,6 miliarde lei, reprezentând 15,8% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari în termeni nominali față de S1 din anul precedent.

S-au înregistrat creșteri la încasările din TVA (18,3%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (11,1%) și accize (8,6%).

Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut cu 1,3% față de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5% a contribuțiilor angajatorilor, cât și creșterea pe anul 2015 cu 0,5% a cotei de contribuție către pilonul II de pensii.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri cu 3,4% la impozite și taxe pe proprietate, tcu 7,5% la taxele pe utilizarea bunurilor  și cu 1% la veniturile nefiscale.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 106,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4% ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii (2,4%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (7,9%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

Au crescut însă cu 27,8% cheltuielile pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB, în termeni nominali la același nivel cu cel înregistrat la aceeași perioadă a anului trecut.

Banii de investiţii în autostrăzi s-au dus însă, în cea mai mare parte, pe revizuiri de Studii de fezabilitate. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.