Excedent de precipitații în decembrie și ianuarie. Prognoza meteo pe 3 luni

Temperaturile din următoarele 3 luni vor fi apropiate normelor climatologice multianuale dar vom avea excedent de precipitații, mai ales în decembrie și ianuarie, în regiunile centrale, arată prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul noiembrie 2014 – ianuarie 2015, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În NOIEMBRIE: Valorile termice vor fi peste medii în sud-est și, local, în sud și vest. Temperaturile medii lunare se vor încadra între 5 și 8 grade Celsius în Dobrogea şi între 0 și 5 grade Celsius în Transilvania și Moldova, acestea din urmă fiind apropiate normelor climatologice ale perioadei.

Cantitățile de precipitații vor avea tendință de excedent în regiunile centrale și, local, în cele vestice și nordice, iar în restul teritoriului vor avea valori apropiate de mediile climatologice. Normele de precipitații vor fi cuprinse între 22 l/mp, în Dobrogea, și 81 l/mp, în Oltenia.

În DECEMBRIE: Valorile termice vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toată țara. Local, în sud-estul și sudul țării sunt posibile temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit. Astfel, în Moldova și în Transilvania temperatura medie va fi între -5 și 0 grade Celsius, iar în zona Dobrogei și a Banatului valorile pot atinge chiar și 2-3 grade.

Cantitățile de precipitații se vor situa în limitele climatologice în majoritatea zonelor. Local, în centrul țării, sunt posibile valori peste medii, iar în sud și vest, sub norme. În Maramureș, Banat, Oltenia și Crișana sunt prognozate precipitații de până la 92 l/mp, în timp ce în Dobrogea și Moldova normele medii se vor încadra între 20 și 40 l/mp.

În IANUARIE, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a țării. Local, pot fi mai ridicate decât normalul în vest, sud și sud-est. Temperaturile medii lunare pot coborî până la -7 grade Celsius în Transilvania, dar pot ajunge și la 0 grade Celsius, în zona Munteniei.

Cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în estul și sudul țării, dar vor avea o tendință de excedent în celelalte regiuni.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.