Exemplu de urmat: Deputaţii francezi îşi taie 10% din indemnizaţie pentru 5 ani

Bugetul Adunării naţionale a Franţei va fi blocat pentru 5 ani, iar indemnizaţia deputaţilor va fi redusă cu 10%, a anunţat, marţi, preşedintele camerei inferioare a legislativului francez, Claude Bartolone, cu 3 zile înainte de aprobarea, de către Guvern, a unui buget de austeritate pe 2013, care presupune economii de 30 de miliarde de euro, mai ales prin creşteri de impozite. Prin acest gest, Adunarea naţională vizează să devină “mai exemplară, mai deschisă şi mai utilă”, a argumentat demnitarul socialist, potrivit AFP.

“Pe durata preşedinţiei, aplic principiul: zero euro în plus pentru bugetul Adunării”, a declarat acesta presei. Bugetul camerei inferioare este de circa 500 de milioane de euro.

Claude Bartolone a anunţat şi suprimarea unora dintre cheltuielile de deplasare ale deputaţilor: acestora nu li se vor mai deconta biletele de clasa I şi nici cele pentru business class pentru călătoriile mai scurte de cinci ore.

El a mai indicat că înnoirea parcului auto al Adunării se va face cu ‘vehicule hibride sau electrice’.

Cât priveşte indemnizaţia pentru cheltuieli legate de mandat, care este de 6.412 euro pe lună per deputat şi se adaugă remuneraţiei de 5.189 euro, preşedintele Adunării naţionale franceze a subliniat că doreşte în primul rând să pună capăt lipsei de transparenţă cu privire la utilizarea acestor bani, care uneori dă naştere suspiciunilor.

Astfel, deputaţii vor fi obligaţi să facă o “declaraţie de onoare” care să ateste că suma primită ca indemnizaţie “este realmente destinată exercitării mandatului”. Banii neutilizaţi vor fi returnaţi bugetului Adunării, la sfârşitul legislaturii, a mai promis Bartolone. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.