Exporturi şi importuri mai mari, dar şi deficit de 2 miliarde euro

Exporturile FOB ale României s-au cifrat la 17,78 miliarde de euro în primele 4 luni ale anului, consemnând o creștere de 5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile CIF au urcat cu 5,9%, la 19,79 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Însă deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) s-a majorat cu 255,5 milioane de euro, până la 2,018 miliarde de euro, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent.

Ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (44,2% la export și 36,7% la import) și alte produse manufacturate (33,3% la export și respectiv 31,4% la import).

În aprilie, exporturile FOB au fost de 4,398 miliarde de euro, importurile CIF – de 5,042 miliarde de euro, iar deficitul – de 644,2 milioane de euro.

Față de martie 2015, exporturile și importurile din aprilie au scăzut cu 8,4%, respectiv cu 10,1%.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în primele 4 luni a fost de 13,167 miliarde de euro la expedieri și de 15,285 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 74,1% din total exporturi și 77,2% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 4,613 miliarde de euro la exporturi și de 4,514 miliarde de euro la importuri, reprezentând 25,9% din total exporturi și 22,8% din total importuri.

exporturi

Detalii, la insse.ro.

Prețul FOB (Free on Board — Liber la Bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea mărfii, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele suportate pentru ca marfa să fie încărcată la bord.

Soldul balanței comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB și a importului CIF, ca diferență între acestea.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight — Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costurile asigurării și transportului internațional. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.