FADERE îi bate obrazul lui Iohannis: Niciuna dintre promisiunile făcute DIASPOREI nu a fost onorată

„Au trecut mai mult de 100 de zile de la Alegerile Prezidențiale din 16 noiembrie 2014 și niciuna dintre cele trei promisiuni făcute de către politicieni românilor din diaspora nu a fost îndeplinită”, reclamă Federația asociațiilor de români din Europa – FADERE, într-un comunicat remis redacției.

Amintim că abia ales președinte, Klaus Iohannis le-a promis imediat românilor din diaspora că îi va pedepsi pe responsabilii din ambasade care și-au bătut joc de ei ținându-i ore întregi la coadă la vot.

Anunțând că „cineva trebuie să suporte consecinţele votului catastrofal organizat în diaspora”, Iohannis a cerut public în 17 noiembrie următoarele: „Guvernul va trebui să analizeze această chestiune şi să îi tragă la răspundere, şi să îi demită pe cei responsabili de organizarea votului în diaspora. Este extrem de îngrijorător că au fost mii de romani care nu au putut să voteze. Cei vinovaţi trebuie să răspundă cu funcţia. Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze această situaţie şi să îi cheme din post pe toţi diplomaţii care nu au analizat corect situaţia. Mi se pare corect să fie retraşi ambasadorii şi consulii de acolo unde românii au fost umiliţi”.

Traian Băsescu a respins însă solicitareaspunând că nu trebuie să le reproşăm nimic diplomaţilor respectivi, deoarece ei au cerut insistent suplimentarea secţiilor de votare dar Ponta a refuzat sistematic.

Instalat la Cotroceni în 21 decembrie 2014, Klaus Iohannis a uitat însă rapid promisiunea făcută diasporei.

Publicăm integral comunicatul remis din partea FADERE redacției:

„1. În ciuda faptului că FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) trimisese pe 21 septembrie 2014 o scrisoare prin care cerea secții de vot pentru toate comunitățile mari de români, reprezentanții Guvernului României au decis să împiedice votul românilor din diaspora cu bună știință și astfel au pus la dispoziție de 3 ori mai puține secții de vot.

Ni s-a promis că se va face lumina, că se vor găsi vinovații și că vor fi trași la răspundere. Până în acest moment nu s-a întâmplat nimic din toate acestea.

2. Președinții secțiilor de vot din diaspora (angajați MAE, diplomați) au îngreunat cu bună știință votul, au ascuns ștampilele de vot, au închis secțiile de vot înainte cu 15, 30, sau chiar 45 de minute. Au chemat organele de poliție din țările în care erau, instigându-le împotrivă românilor care așteptau la coadă.

Ni s-a promis că se va face o anchetă și că aceste persoane vor fi rechemate imediat în țara. După 100 de zile ei ocupă în continuare aceleași funcții de consuli, sau ambasadori, comportându-se față de comunitatea românească cu aceeași aroganța.

3. Pentru foarte mulți români din diaspora, oricâte secții de vot s-ar deschide, din cauza distanțelor mari, ei tot nu ar putea vota.

Ni s-a promis crearea unui registru electoral, implementarea votului prin corespondența și a votului electronic. Până în acest moment au fost două inițiative legislative, însă ambele au fost respinse în parlament.

Ar fi un dezastru dacă și aceste promisiuni făcute românilor din diaspora ar rămâne doar niște simple declarații politice. Între gălețile și brichetele împărțite votanților din România și aceste promisiuni aruncate alegătorilor din diaspora există o singură diferență: acestea din urmă nu au costat nimic. Nu degeaba sunt numite promisiuni „gratuite”. Sperăm, totuși, să plătească cineva…”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.