Femeile în afaceri: în ce investesc şi cum se descurcă în jungla din economie – analiză KeysFin 

Aproape 40% dintre afacerile din România sunt conduse de femei din poziţia de patron sau de acţionar majoritar, relevă un studiu efectuat de agenţia de business information şi credit risk management KeysFin.

Cele mai multe “business woman” fac afaceri în comerţ şi consultanţă, dar le găsim și într-un domeniu ce pare la prima vedere destinat exclusiv bărbaților: transportul marfă şi persoane (peste 4.300 de firme).

Potrivit statisticii disponibile în baza de date KeysFin, femeile reprezintă 160.109 din totalul de 444.748 acţionari majoritari la cele 434.239 de societăţi comerciale luate în calcul.

“Dacă ar fi să facem portretul robot al femeii care face afaceri în calitate de acţionar majoritar, care decide, şi nu de angajat, aceasta are vârsta medie de 35-50 ani, locuieşte la oraş, are studii superioare şi este focusată pe comerţ”, spun analiştii de la KeysFin.

Studiul realizat de KeysFin arată că cele mai multe femei implicate în business sunt în Capitală (26.255), Cluj (7284), Constanţa (6870), Timiş (6099) şi Bihor (5316).

Afacerile derulate de femeile de afaceri românce s-au ridicat, în 2013, la nivelul de 71,4 miliarde de ei, o sumă ce reprezintă peste 22% din totalul afacerilor celor peste 400.000 de firme luate în calcul de Keysfin.

Statistica KeysFin arată că cele mai multe femei implicate în business din poziţia de acţionar majoritar sunt românce, în total 143.365.

Tot în ţara noastră fac afaceri, printre altele, 144 de chinezoaice, peste 200 de nemţoaice şi italience, 72 de femei din Republica Moldova, 39 de austriece, 38 de turcoaice,  34 de franţuzoaice, 27 de unguroaice şi 24 de femei din SUA.

În privinţa domeniilor de activitate, cele mai multe femei preferă să facă afaceri în comerţ. Peste 23.000 de firme care sunt conduse sau au acţionari majoritari persoane de sex feminin activeaza in acest domeniu, atât în sectorul alimentar cât şi în alte activităţi ce ţin de retail, inclusiv comerţul cu îmbrăcăminte.

Grafic2

De interes pentru femeile din România sunt şi afacerile din sectorul consultanţei pentru afaceri şi management, unde activează aproape 5.000 de firme.

De remarcat și faptul că femeile reprezintă o prezenţă activă şi într-un sector rezervat, de obicei, bărbaţilor. Sunt peste 4.300 de firme care derulează afaceri de transport marfă şi persoane.

Un alt domeniu în care femeile sunt o prezenţă activă este cel al contabilităţii, audit financiar şi consultanţă în domeniul fiscal, dovadă cele 3.894 de firme înregistrate în acest sector şi care au acţionari majoritari persoane de sex feminin.

Suprinzător este faptul că, deşi ne-am fi aşteptat să fie unul dintre primele locuri în clasamentul domeniilor de business preferate de femei, coafura şi alte activităţi de înfrumuseţare se află abia pe locul IX în clasament.

În top 10 cele mai interesante domenii pentru femeile de afaceri din România mai apar lucrările de construcţii (3.231 firme), baruri şi activităţi de servire a băuturilor (2.895 companii) şi farmacii (2.237 firme).

Statistica  KeysFin mai arată, totodată, că majoritatea firmelor în care sunt implicate femei în calitate de acţionar majoritar au, în medie, 3 salariaţi şi o cifră de afaceri de până în 500.000 lei.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

KeysFin (www.Keysfin.com) oferă servicii de business information şi credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa românească.

Keysfin  deţine şi aplicaţia Keysfin Mobile, prin intermediul căreia utilizatorul poate accesa usor şi rapid informaţii  de contact, situaţii financiare, indicatori şi informaţii juridice de la peste un milion de companii şi PFA-uri active din România.

Informaţiile pot fi salvate şi vizualizate în format PDF şi trimise via e-mail sau SMS oricărui contact din agendă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.